Corona-angst was een boost voor mijn spirituele ontwikkeling

En toen, in maart 2020, kwam Corona…, m.a.w. “stress”. De eerste twee weken ben ik, oprecht, intens bang geweest. Toen ik hoorde dat “één op de twee op de IC kwam, zag ik voor me dat dus óf mijn vriend of ikzelf op de IC zou belanden”. Ik heb in die weken letterlijk doodsangsten doorgemaakt.


Ik heb mij toen, wellicht zoals heel veel andere mensen, heel eenzaam en héél raar gevoeld. Achteraf bekeken zijn deze intense emoties de katalysator geweest voor een enorme groeispurt die ik daarna heb doorgemaakt in mijn spirituele ontwikkeling.


Want al snel hielpen de omstandigheden me juist om écht naar binnen te keren. Ik merkte dat ik de vruchten kon plukken van het fundament dat ik de jaren daarvoor had gelegd. Het lukte ineens om elke dag te mediteren!


WAT ER OOK AAN DE HAND IS, JE HEBT ALTIJD JE EIGEN INNERLIJKE RUSTPUNT, OVERAL EN ALTIJD! Door meditatie en yoga kan jezelf trainen om steeds sneller, makkelijker en natuurlijker terug te keren naar JOUW innerlijk rustpunt!

Ik plak hieronder het stuk dat als lezersverhaal werd gepubliceerd in yogamagazine waarin ik mijn persoonlijke proces gedurende deze periode beschrijf aan de hand van het achtvoudige pad uit de yogafilosofie.


Corona en het achtvoudige pad


De enorme onrust die ik voelde, nog vóór de eerste persconferentie, beschouw ik nu als een beginnende groeipijn, als een voorteken van de enorme spirituele groei die ik in de maanden daarna zou gaan doormaken.


Yamas & Niyamas

Geen knuffels en afstand houden (ahimsa, geweldloosheid), me kwetsbaar opstellen en toch maar mijn zorgen delen met geliefden en collega’s (satya, waarheid). Ik kon namelijk niet op bezoek bij mijn ouders en broertjes, die in België wonen. Geen extra pak wc-papier halen (asteya, niet stelen), het beheersen van mijn drang om te hamsteren (aparigraha, hebzuchtloosheid en brahmacharya, zelfbeheersing). Toch maar een mondkapje, handen wassen (saucha, zuiverheid), geen sociale afspraken, niet op stap, maar wel genieten van gewoon thuis zijn, samen met mijn allerliefste vriend (santhosha, tevredenheid). Thuiswerkdagen en online yogaopleiding volgen i.p.v. live (tapas, discipline). Waar ik al die extra tijd aan heb besteed? Zelfstudie (svadyaya)! Ik volgde coaching, hypnotherapie, verdiepte me in “conspiracy” theorieën (en dit is zacht uitgedrukt, ik ben echt serieus down the rabbit hole gegaan!!), astrologie en human design en ik nam deel aan verschillende online challenges. Nadat ik besefte dat onder mijn drang tot (overmatige) zelfstudie een drang tot controle zit en ook wel gezien kan worden als verstrengeling van mijn ego met kennis, besefte ik dat ik me meer mag overgeven aan het onbekende (Isvara pranidana, overgave).


Asana & Pranayama, Prathyahara

De afgelopen periode heeft me de gelegenheid geboden om mijn yoga (asana) en pranayama practice te verdiepen, maar vooral om écht naar binnen te keren (pratyahara). Maar ook om mijn opgedane ervaringen te delen met anderen. Afgelopen mei gaf ik mijn eerste yogales buiten. Intens gelukkig voelde ik me daarna. Yoga is zo veel meer dan wat houdingen doen en zal altijd in mijn leven zijn.


Dharana & Dhyana

Af en toe ervaar ik momenten van totale eenheid of bliss. Meestal als ik thuis op mijn meditatiekussen zit. Als ik weer naar kantoor ga of met familie en vrienden afspreek, kom ik mezelf steeds weer tegen en dan wordt het pas echt interessant! Want hoe lukt het mij om volledig te leven vanuit overgave en eenheid? Als ik stress, emoties of pijn ervaar, geef ik het ruimte en observeer ik. Ik mediteer dagelijks, soms zelfs een paar minuutjes tijdens de pauze op het werk! Ik kan makkelijk twee uur in mijn eentje in een bos gaan wandelen om daar weer tot de conclusie te komen dat “ik niets hoef te doen“, dat ieder zijn of haar pad bewandelt en dat “gewoon zijn” het belangrijkste doel van mijn leven is.


Samadhi

Tijdens die momenten van bliss, ervaar ik het volgende: letterlijk alles is in mij, alles is er al, alles is één, ik ben één met het universum. Álle antwoorden en al het geluk liggen dus in mijzelf. Ik hoef me er alleen maar voor open te stellen…Wat het grootste verschil is met hoe ik me nu voel t.o.v. voor Corona? Alle puzzelstukjes waren er al, ik weet nu beter welke stukjes er zijn en waar ze liggen. Mijn puzzel is nog lang niet af, maar daar ben ik nu veel meer oké mee. Het maakt niet uit wát ik doe. Het is veel interessanter hoe ik iets doe. En laat dat nu precies zijn wat yoga is.
Hoe ik hier nu op terugkijk? Oprecht: intens dankbaar! Er is best wel wat veranderd in mijn leven sindsdien, waaronder het feit dat ik mijn baan heb opgezegd om mijn droom waar te maken. Ik begeleid nu elke dag mensen die meer van hun lichaam willen houden, ons voertuig tijdens onze tijd hier op aarde. En natuurlijk is het een rollercoaster geweest en heb ik mijn baan niet van de ene op de andere dag opgezegd, maar t.o.v. een jaar geleden sta ik nu zóóóó veel dichter bij mezelf. Elke dag volg ik mijn hart meer en meer. En ik kan je vertellen: it feels goooood!! Ik gun het iedereen!


Mocht je dit verhaal (gedeeltelijk) herkennen. Dan ben ik blij dat je vanaf nu dus weet dat je niet de enige bent!! Weet dat je mag me altijd een berichtje mag sturen als je dat idee wel (even) hebt.


Liefs,

Eveline

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven