De maancyclus

De maan heeft invloed op de natuur. Ze zorgt bijvoorbeeld voor eb en vloed in de oceanen. Wij, mensen, zijn ook natuur en we bestaan voor meer dan 50 procent uit water. Eén en één is twee zou je zeggen: dan heeft de maan ook invloed op ons als mensen. Toch is het tegenwoordig niet de norm om rekening te houden met de maanstanden en wordt dit vaak als zweverig gezien. Onder andere door mijzelf een aantal jaar geleden. Misschien komt dit doordat we als mensen best ver van de natuur zijn af komen te staan? Wie zal het zeggen…

Zoals alles in de natuur volgt de maan een cyclus. De maan is er altijd. Ik besloot het een kans te geven en begon me te verdiepen in de verschillende maanstanden. Ook al zou ik niet geloven in de invloed van de maan op mijn fysieke lichaam, dan nog vind ik het zinvol om wat meer feeling te krijgen met die cyclus waarin zowel actie als ontspanning ruimte krijgen. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Soms is het tijd voor nieuwe plannen en actie, maar net zo vaak is het tijd voor reflectie en rust. Als ik elke dag nieuwe plannen maak en ze nooit uitvoer, kom ik nergens, maar als ik alleen maar uitvoerend bezig ben en nooit stil sta om mijn werkwijze bij te schaven, mis ik mogelijk ook kansen tot groei.

Op deze manier interpreteer ik de acht maanfases:

1. Nieuwe maan – NIEUWE PLANNEN MAKEN

Ontspannen en eventueel oude dingen loslaten.

Ruimte maken voor het nieuwe.

2. Wassende halve maan – INTENTIE PLAATSEN

Wensen uitspreken.

Waar wil ik de komende maand op focussen?

3. Eerste kwartier – BESLISSINGEN NEMEN

Knopen doorhakken.

Besluiten.

Confronteren.

Aanpakken.

Actie.

4. Tweede kwartier/wassende maan - VERFIJNEN

Intentie evalueren en eventueel bijschaven.

5. Volle maan - FEESTVIEREN

Oogsten.

Veel energie.

Uitbarsten.

Bloei.

6. Afnemende maan – REFLECTEREN

Naar binnen keren.

Gevoelens onderzoeken.

Hoe voel ik mij nu na de oogst?

7. Derde kwartier - OPRUIMEN

Opruimen.

Eventueel vergeven.

Wat wil je behouden, wat wil je loslaten?

8. Afnemende maansikkel – UITRUSTEN

Herstellen.

Ontspannen.


Van eerste kwartier tot en met volle maan is er dus vooral tijd voor actie, terwijl het in de periode van afnemende tot en met nieuwe maan vooral belangrijk is om te ontspannen.

In 2020 is het dertien keer volle maan. Elke volle maan heeft een unieke energie. Heel persoonlijk of je daar een betekenis aan geeft en hoe je deze eventueel op je eigen leven vertaalt. Zelf doe ik dit door verschillende bronnen te lezen over de betreffende volle maan en daar vervolgens de informatie uit te pikken die mij op dat moment intuïtief aanspreekt.

Mocht je de komende maancyclus willen volgen, zijn hier een aantal handige data:

21 juni 2020 nieuwe maan

28 juni 2020 eerste kwartier

5 juli 2020 volle maan in Steenbok

13 juli 2020 laatste kwartier

Op 20 juli is het weer nieuwe maan en begint er weer een nieuwe cyclus.

2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven