De ultieme ontspanning - Yoga Nidra

De ontspanning die ik hierbij ervaar, bereik ik op geen ene andere manier. Het voelt als een savasana XXXL en letterlijk iedereen kan het, want deze vorm van yoga doe je liggend op bed! Ik heb het over yoga nidra, letterlijk “slaap yoga”. Yoga nidra kan helpen bij het inslapen, maar ook bij het loslaten van diepgewortelde stress en spanningen. 


Yoga nidra

Yoga nidra bestaat al meer dan duizenden jaren. Waar je bij meditatie nog in een alerte staat bent, ga je bij yoga nidra nog een aantal laagjes dieper. Zowel lichamelijk als mentaal word je in een ultiem diepe staat van ontspanning gebracht. Je ligt op bed, op de bank of op een matje, liefst ondersteund door zachte kussens en bedekt met een lekker dekentje. Vervolgens hoef je alleen maar stil te liggen en te luisteren naar een begeleidende stem. Met behulp van meditatie en ademhalingsoefeningen word je langzaam via een droomstaat in een diepe slaap- of “nidra-stand” gebracht.


De nidra-stand

Je wordt naar denkbeeldige omgevingen geleid, waar je gewoon observeert. Het is een staat van ontspannen aanwezig zijn. Je komt in contact met je diepste binnenste. Je brengt je ziel tot rust. Zowel lichamelijk als mentaal kunnen (onbewuste) spanningen worden losgelaten. Het kan ook een fijn moment zijn om intenties te zetten of om bepaalde angsten of negatieve overtuigingen op te lossen. Na een sessie voel ik me kalm en verfrist.

Kan gewoon thuis

Als je het een keer wilt uitproberen, zijn er verschillende yogacentra die yoga nidra lessen aanbieden. Zelf vind ik het fijnste om thuis een sessie te doen omdat ik dan minimale afleiding heb en erna meteen in slaap kan vallen. Ik heb een online abonnement bij House of Deep Relax. Maar als je het eerst een keer wilt proberen, vind je op Youtube ook genoeg gratis sessies.

’s Ochtends vs. ’s avonds

Je kan het ’s ochtends doen, na het werk of voor het slapen gaan. Voor het slapengaan lukt mij het beste. Heerlijk om de dag even los te kunnen laten. Het is me ook wel eens gebeurd dat ik tijdens een sessie in slaap viel. Blijkbaar had ik het nodig. :-) Laatst ben ik een keer de dag begonnen met een half uurtje yoga nidra. Ook wel een aanrader, want ik had er de hele dag profijt van!

"Verslavend" 

Net als hatha yoga, werkt ook yoga nidra voor mij een beetje "verslavend". Ik merk dat ik steeds vaker de behoefte krijg om op deze manier volledig tot ontspanning te komen. Het is echt een moment om “in te tunen” bij mezelf. Zo ga ik steeds meer en meer leven vanuit ontspanning en laat ik me minder leiden door bepaalde negatieve overtuigingen, emoties of gedachten.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven