top of page

De werking van yoga

In deze blog vind je uitleg over de werking van yoga, het effect van yoga op je gezondheid en licht ik kort een aantal verschillende yogavormen toe.


Wat is yoga?

Het woord "yoga" komt uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), "yuj". Letterlijk betekent dit "juk". Het wordt vertaald als "verenigen". Yoga leert geest, gevoel en lichaam te beheersen, de schommelingen stil te leggen en daarmee eenwording te ervaren.


Asanabeoefening (het doen van yogahoudingen) is een onderdeel van yoga. Het is een manier om jouw lichaam voor te bereiden op meditatie. Yoga verbetert je algehele gezondheid, reduceert stress en is daarom een krachtige manier om te helen.



​Yoga en gezondheid

Bij stress zorgt het zenuwstelsel voor een fight, flight of freeze reactie door een plotse stijging van hartslag, bloeddruk, ademhaling, temperatuur en spierspanning. Minder urgente processen zoals de spijsvertering en herstelprocessen worden tijdens deze respons gepauzeerd. Zodra de stress veroorzakende trigger verdwijnt, zorgt het lichaam vanzelf voor een tegenreactie, waardoor herstel en vernieuwing plaatsvindt.

Op de korte termijn is stress dus gunstig en zelfs essentieel om te overleven, omdat deze ons helpt aanpassen aan een continu wisselende omgeving. Chronische stress is echter nadelig, omdat zo het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn werk niet kan doen. Langdurige stress uit zich in allerlei mentale en mentale klachten en leidt uiteindelijk tot ziekte.


Yoga & het zelfhelend vermogen

Doordat je tijdens een yogales continu afwisselt tussen aan- en ontspannen, in- en uitademen op een bewuste manier, is het eigenlijk een soort "zenuwstelsel-tructje". Yoga vermindert de duur en intensiteit van de fight, flight, freeze respons en bevordert daarmee het zelfhelende vermogen van het lichaam.


Andere effecten van yoga:



- verbetert bloeddoorstroming

- vermindert chronische ontstekingen

- verhoogt kracht, flexibiliteit en mobiliteit

- versterkt de longen

- verhoogt fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch bewustzijn

- bevordert een gezonde leefstijl

- verbetert houding

- helpt bij het reguleren van emoties

- vermindert negatieve gedachtepatronen en stemmingsklachten


“If you know how to free yourself of tension, you know how to solve your problems in life”

Verschillende yogavormen:


Hatha

Bij deze klassieke vorm van yoga ligt de nadruk op het versterken en soepel maken van de spieren en gewrichten. De houdingen zijn wat statischer. Het doel is dan ook om met behulp van focus en de ademhaling het lichaam te beheersen en op die manier meer stabiliteit, ontspanning en balans te ervaren. Het is een goede manier om de verschillende houdingen of asana’s te leren kennen. Voor beginners is dit een ideale vorm van yoga.


Yin

Yin staat voor het passieve, het vrouwelijke. Bij yin yoga blijf je langer in de houdingen, 3-5 minuten. Door middel van tijd, zwaartekracht en eventueel met ondersteuning van hulpmiddelen (bolster, blok, dekentje, kussens), wordt het bindweefsel aangesproken. De nadruk ligt dus niet zo zeer op de spieren en gewrichten. Het klinkt misschien makkelijk, maar yin yoga kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je het gewend bent om actief te zijn, veel te bewegen en het moeilijk vindt om te ontspannen of “niks” te doen. Juist dan is het vaak goed om deze vorm van yoga regelmatig te beoefenen en helemaal tot rust te komen.


Yoga nidra

Letterlijk betekent yoga nidra "slaap yoga". Het is een vorm van meditatie die zorgt voor, zowel lichamelijke als mentale, diepe ontspanning, voor heling en helderheid. Tijdens yoga nidra lig of zit je stil en luister je naar mijn stem. Stap voor stap word je naar de “nidra-stand" begeleid. (Onbewuste) spanningen worden losgelaten. Je komt in contact met je diepste binnenste en brengt je ziel tot rust, waardoor dit het ideale moment is om intenties te zetten of om bepaalde angsten of negatieve overtuigingen op te lossen.


Wil je een groepsles ervaren of ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom bedrijfsyoga? Neem contact met me op.

bottom of page