Drie mythes over mediteren

Staat mediteren al langer op je to do lijstje, maar houdt iets (lees 849 excuses) je nog tegen? Of heb je het al zo vaak geprobeerd, maar krijg je je hoofd niet leeg? Mogelijk ben jij “het slachtoffer” geworden van mythes die er heersen rondom meditatie.


Als bovenstaande herkenbaar voor je klinkt, ben ik wellicht jouw redder van de dag, want laat ik in deze blog nu net drie veelgehoorde meditatiemythes ontkrachten.


Mythe #1 Mediteren moet in de lotushouding.


Onzin. Je kan op een stoel zitten, op je knieën of liggend mediteren. Sterker nog, je kan zelfs mediteren tijdens het tanken. Wellicht is dat laatste iets makkelijker voor de gevorderde mediteerder/mediteerster (is dat een woord? vanaf nu wel :-) ), maar wat ik wil duidelijk maken, is dat het in eerste instantie niet gaat om de houding waarin je mediteert. Mediteren is een combinatie van letterlijk en figuurlijk ruimte en concentratie creëren waardoor jouw monkey mind bedaart. Als je net begint, zal dit wellicht beter lukken als je er letterlijk voor gaat zitten. Ga je voor het eerst mediteren? Dan raad ik een kleermakerszit, evt. op een kussentje, aan.Mythe #2 Mediteren betekent aan “niets” denken.


Wrong! Het is héél menselijk als er steeds gedachten op blijven komen of als je continu wordt afgeleid door geluiden om je heen. Het gaat er juist om dat je het keer op keer blijft opmerken dat er gedachtes opkomen én steeds weer terugkeert naar jouw focuspunt, bv. je ademhaling. Als beginner gaat het dus meer om dit proces van opmerken en terugkeren. Zie het als een vorm van training. Het gaat er dus niet om dat je “je hoofd leeg krijgt”. Capisce?


mythe #3 Mediteren heeft pas effect na uren.


Nee hoor. Zelfs na één minuut mediteren, kan je al positieve effecten, zoals meer rust en lichaamsbewustzijn, ervaren. “Train” daarom liever elke dag vijf minuutjes (of drie als je vijf al te lang vindt), dan één keer per maand een meditatiemarathon. Hoe meer mediatie een gewoonte wordt in jouw dagelijks leven, hoe groter de kans dat je zal profiteren van de positieve effecten.


Hopelijk heb ik je wat verlichting kunnen brengen op deze maandagochtend ;-). Loop je nog tegen andere meditatiehindernissen aan? Let me know!


Namasté en fijne week!

1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven