top of page

Durf te chillen

Een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie is essentieel voor geluk en gezondheid. Dat is al duizenden jaren bekend. Tocht wordt in onze Westerse maatschappij vooral de mannelijke energie vaak overgewaardeerd, terwijl een tekort aan vrouwelijke energie jouw mentale en fysieke gezondheid in de weg kan staan. In deze blog leg ik uit hoe je beide energieën kan herkennen en waarom een balans tussen beide belangrijk is voor een gelukkig leven.


Ieder mens, man of vrouw, bezit zowel vrouwelijke als mannelijke energie. Beide energieën heb je nodig om je lekker in je vel te voelen. Deze afbeelding geeft meer inzicht in het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie.

Yin & Yang - Vrouwelijke energie

Misschien voel je al enige voorkeur of herkenning bij één van beide? De kans is groot dat jij je, net als ik, comfortabeler voelt bij de termen die staan onder “mannelijke energie”. Dat is dus niet gek, want in onze Westerse maatschappij wordt vooral mannelijke energie beloond en vaak zelfs geëist. Denk aan deadlines, resultaten, leiderschap, prestaties en geld verdienen.

De kans is groot dat een overhand aan mannelijke energie, jouw levensgeluk in de weg staat.

Benieuwd hoe dat kan?

Door wat je meemaakt en leert, kunnen deze twee energieën uit balans raken. En dat heeft effect op hoe jij je voelt, zowel mentaal als fysiek. Zelf kwam ik er op een gegeven moment achter dat bij mij vooral die mannelijke energie de overhand had.

“Ik moet en ik zal…”

“Met hard werken kom ik er wel”

“Ik moet méér sporten en me strikt aan een voedingsplan houden.”

Dit waren de onbewuste overtuigingen waardoor ik mij heel erg liet leiden, en toch bereikte ik mijn doelen niet!!

Ik hield bepaalde voornemens steeds een tijdje vol, maar daarna liet ik ze weer los en bleef ik eigenlijk nog steeds ontevreden met mijn lichaam. Vanbinnen werd ik daar natuurlijk ook niet blij van.

Wanneer beide energieën weer kunnen stromen

Door meer aan yoga en zelfonderzoek te doen, ben ik me er bewust van geworden dat er in mijn leven heel weinig ruimte was voor vrouwelijke energie. Écht pauzeren deed ik eigenlijk nooit. In mijn hoofd was ik altijd nog bezig.

Een yin yogales volgen, waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft of mediteren was voor mij een paar jaar geleden echt een no go. Ik voelde hier veel weerstand bij, want ik kon niet “niets” doen. Eigenlijk was ik alleen nog maar bezig met doelen stellen en nastreven, to do lijstjes afwerken en actie!

Zijn i.p.v. doen

Stilaan ging ik me dus meer focussen op mijn binnenkant. Emoties en gedachten kregen meer ruimte. I.p.v. continu alleen maar bezig te zijn, ging ik mijn binnenwereld steeds meer observeren en accepteren.

Sindsdien ontspan ik vaker en vooral veel bewuster. Ik merk hoe heilzaam dit is, ik voel me letterlijk meer in balans en nu komt het: dat is ook aan de buitenkant te zien! Ik voel me lekkerder in mijn vel dan ooit! En dat door meer te ONTSPANNEN!

Begrijp me niet verkeerd. Mannelijke energie (actie) is dus niet per definitie slecht. Mannelijke energie is nodig om nieuwe plannen op te starten en tot uitvoering te brengen. Het wordt een probleem als er te weinig vrouwelijke energie (ontspanning) tegenover staat.

Vrouwelijke energie gaat dus om zijn in plaats van doen. Wanneer je je focust op zijn in het moment, verandert je vibe (letterlijk!) automatisch. Je zal meer gaan openstaan en makkelijker ontvangen wat je nodig hebt om je gelukkig te voelen.


Hoe zit het bij jou met die balans?

Durf jij niets te doen?


bottom of page