Happy hartje winter door? Het kan!


Feestdagen voorbij, weer aan het werk en sneeuw op komst. Voeg daar het vooruitzicht voor de komende weken van binnen zitten aan toe, héél veel binnen zitten. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik voel me enigszins sloompie. Helemaal niet raar volgens de ayurveda. We zitten nu namelijk in het kapha seizoen. Denk je nu: ka-what? Chill. In deze blog leg ik je uit waar die sloomheid mogelijk vandaan komt en natuurlijk ook hoe je deze kan doorbreken. Helemaal zelf, ja ;-)


Het weer heeft effect op ons welzijn

Ayurveda is een, duizenden jaren oud, holistisch gezondheidssysteem. Volgens de ayurveda bezit ieder mens drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Al wordt de ene persoon met meer vata geboren, de andere met meer pitta of kapha. (Vind je dit interessant: in mijn boek komt dit onderwerp ook aan bod.) Een balans tussen deze drie dosha’s, is essentieel voor een goede gezondheid. Wanneer er te lange tijd sprake is van een disbalans, ontstaat er mogelijk ziekte. De dosha’s worden beïnvloed door je leefstijl, maar ook door omgevingsinvloeden zoals koud weer. Ja, volgens de ayurveda is het dus héél vanzelfsprekend dat weersomstandigheden effect hebben op mentaal en fysiek welzijn. Interessant, toch?


Welzijn tijdens de verschillende seizoenen

In het Westen spreken we van lente, zomer, herfst en winter. Ayurveda verdeelt het jaar in al naargelang welke dosha het meest aanwezig is gedurende een bepaalde periode. Zo is tijdens de herfst en vroege winter voornamelijk vata dominant en tijdens de tweede helft van de winter tot aan de lente is dat kapha. Los van welke dosha bij jou persoonlijk het meest aanwezig is, zal je in hartje winter hoogstwaarschijnlijk beïnvloed worden door de kapha invloed van buitenaf.


Vertragen tijdens het kapha seizoen

Tijdens het kapha seizoen vertraagt alles, de natuur trekt zich terug. De koudere temperaturen en de vochtigere buitenlucht helpen ons om letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren en te herstellen. Dat maakt de winter een ideale periode om te reflecteren op alles wat zich het afgelopen jaar heeft voorgedaan en uit te rusten. Hoe dan ook, té veel kapha kan tot sloomheid leiden…


Hoe overleef je het kapha seizoen?

Volgens de ayurveda, heel logisch dus als jij je in de winter sneller sloom voelt dan in de zomer. In de winter wordt er dus ook iets anders van ons lichaam gevraagd dan tijdens andere seizoenen. Negeer die lichamelijke en mentale signalen niet en pas je gedrag wat aan. Ik geef je 7 haalbare én leuke tips waarmee jij het jezelf een stuk comfortabeler maakt tijdens deze donkere dagen.


1. Sta op voor zonsopkomst, ook al is dit wellicht in strijd met jouw natuurlijke drang om in winterslaapmodus te vertoeven. Zet je wekker eens een aantal dagen wat vroeger en observeer wat het met je doet.


2. Blijf lichamelijk actief. Mocht jij je momenteel echt uber sloom voelen, wees dan niet te radicaal en bouw jouw bewegingsroutine stap voor stap weer op. Begin bv. met rustigere vormen van beweging, zoals elke ochtend een aantal yin houdingen. Of maak dagelijks een wandelingetje, pak je ook weer een dosis daglicht mee. Houd jezelf dan wel goed warm!


3. Kleuren als warmrood, -geel en oranje zijn gezellig voor je stemming. Geen fan van felle truien, mutsen en sjaals? Koop kaarsen in die kleuren.


4. Spice it up. Kruiden als gember, chili, cayenne en zwarte peper hebben een verwarmend effect op jouw lichaam en zorgen ook voor een peper-effect op jouw gemoedstoestand.


5. Drink warm water i.p.v koud of op kamertemperatuur. Een theetje met wat plakjes verse gember, kaneel(stokje) en honing kan ik zeer sterk aanraden


6. Eet niet té zwaar (lees vet en zoet) als je je al niet zo energiek voelt. Mocht je veel last van cravings hebben op de bank tijdens donkere avonden, maak dan eens een warme havermelk met nootmuskaat, kaneel en wat honing. Bonus: dit drankje helpt om lekker in te slapen.


7. Ben je verkouden? Rust, rust, rust. Mediteer, doe aan yoga nidra en zorg zeker voor voldoende slaap. Je lichaam moet herstellen. Rustig aan doen is overigens ook toegestaan als je niet verkouden bent ;-)


En tot slot, blijf vriendelijk voor jezelf. Vecht niet tegen die vertraging. Doe gewoon eens wat rustiger aan en ervaar zelf wat het je oplevert. Plan een extra moment om te mediteren of te schrijven. Hoe beter jij nu oplaadt, hoe meer je straks weer zal shinen.


Mocht je behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding of een uitgebreid self-care moment in een fijne omgeving, stuur me een berichtje. Ik denk graag met je mee.


Liefs,

Eveline

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven