top of page

Heal Yourself First

Je bent al heel

healing

Laat ik beginnen met de belangrijkste boodschap: JIJ BENT AL HEEL! Altijd al geweest en zal dat altijd zijn. In essentie ben jij puur. Dit is onveranderlijk. Alleen vergeet je dit soms of ontstaat er ruis op het contact met jouw pure essentie door gebeurtenissen die je meemaakt, ervaringen, opleidingen, patronen uit je familielijn, de manier waarop en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Ruis en niet in contact staan met jouw heelheid kan ervoor zorgen dat jij lijdt in je dagelijks leven. Denk aan zelfsabbotage, onzekerheid, angsten of moeilijk in het moment kunnen zijn.


Signalen waaraan je ruis op het contact met jouw heelheid herkent

Bij ieder mens bestaat er ruis. Zie dit als een unieke verzameling aan ervaringen en herinneringen, die gekoppeld zijn aan een fijn of minder verhaal, en zo opgeslagen zijn in het onderbewustzijn. Wanneer bepaalde herinneringen geactiveerd worden door triggers in jouw dagelijks leven, zorgt dat voor een fijne of minder fijne ervaring in het huidige moment.


Wat zijn triggers?

Triggers zijn situaties die bepaalde herinneringen of ervaringen activeren. De activatie van een herinnering betekent dat je bepaalde gebeurtenissen uit het verleden opnieuw beleeft in het huidige moment. Stel dat jij voorbij een bakker loopt waar net verse koekjes uit de oven komen. Puur die geur kan een herinnering uit jouw verleden activeren. Misschien zit je in gedachten als het ware weer als 7-jarig kind bij jouw oma, die ook altijd verse koekjes bakte, aan de keukentafel.


Triggers kunnen ook minder leuke herinneringen activeren. Zo kan het bv. dat alleen het geven van een presentatie op je werk een herinnering aan een “mislukte” spreekbeurt op de basisschool activeert, waar je je erg onzeker voor je klasgenoten hebt gevoeld, waardoor je nu ontzettende spreekangst ervaart t.o.v. je collega’s.


De activatie van een herinnering of ervaring kan bestaan uit gedachten, gevoelens en gedrag. Soms bestaat een herbeleving uit een bepaald gevoel van een aantal seconden, maar het kan ook grotere vormen aannemen, alsof “de hele film” zich opnieuw afspeelt, waardoor er in het huidige moment een reactie op zowel gedragsmatig als emotioneel als mentaal niveau, als fysiek niveau optreedt.


Niet alleen situaties, maar ook opmerkingen van anderen, iets wat je op tv ziet, iets wat voorbijkomt op social media of bepaalde mensen kunnen herinneringen en ervaringen uit het verleden actief maken.


Elke persoon in jouw leven als leermeester

Vaak heb je een voorkeur voor bepaalde (eigenschappen van) mensen en voel je je bij de ene persoon meer op je gemak dan bij de andere. Is daar dan iets mis mee? Absoluut niet! Weet wel dat je alle eigenschappen en gedragingen van mensen in jouw leven onderdelen van jezelf representeren. Ja, juist diegene die je liever op afstand houdt of die eigenschap waar je een afkeer van hebt, laten JOUW schaduwen zien. Ook schaduwen kan je zien als triggers, als uitnodigingen om het contact met jouw heelheid weer een stukje te herstellen. In deze blog lees je meer over schaduwen en schaduwwerk.


Dit wil overigens niet zeggen dat bepaalde mensen toxisch voor je kunnen zijn of dat je met iedereen bevriend moet zijn. Om te weten of je iemand op dit moment wel/niet in je leven wilt, kan je je afvragen: “Draagt deze persoon op dit moment bij aan mijn beste zelf?”


In essentie draait het dus altijd om jou. Jij bent de hoofdrolspeler. Elke persoon, trigger en schaduw is op zichzelf neutraal en hier vóór jou. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf en de keuze om er al dan niet iets van te leren, ligt bij jou. Jij kiest hoe je met triggers en mensen in jouw leven omgaat.


Waarom moet ik mezelf eerst helen?

Als jij je irriteert aan of je niet gezien of begrepen voelt door een ander of steeds weer in bepaalde ongezonde patronen hervalt of steeds opnieuw getriggerd wordt door bepaalde situaties met een minder fijne activatie als gevolg, zijn dat allemaal spiegels, signaaltjes van het universum om jou te laten zien dat er nog “werk aan de winkel” is, dat je naar binnen mag keren, jezelf mag helen.Zo kan een ander jou dus ook nooit helen. Dat kan je alleen zelf. Zo hoef en kan jij ook niet het innerlijk werk van een ander doen. Iemand kan je wel begeleiden in jouw helingsproces. Bv. als dit allemaal nieuw voor je is, als je het spannend vindt, of als je een laagje dieper zou willen gaan. Samen kom je altijd verder dan alleen.


Het enige wat je dus hoeft te doen, is jezelf helen. Door het helen van bepaalde stukken in jezelf heelt jouw omgeving namelijk mee. Zodra jij een shift maakt, worden er ook processen in gang gezet bij mensen waarmee je nauw verbonden bent. Bv. doordat je je anders gedraagt of voelt dan voorheen. Zelfs als die andere persoon op bewust niveau geen idee heeft dat jij op deze manier met jezelf aan de slag bent, kan dat voor grote veranderingen zorgen in de relatie met of bij anderen. Dit wordt ook wel het “ripple effect” genoemd. Het klinkt misschien als hocus-pocus, maar dat is gewoon hoe het werkt. Eén golf van licht, liefde, vrijheid, vertrouwen en/of positiviteit, zorgt altijd voor meer gelijkaardige golven en uiteindelijk voor een hele zee.


Let's light up the world!1


Comments


bottom of page