Hoe je perfectionisme vóór je laat werken

“Eeuwig streven naar excellentie en daar ook nog eens last van hebben.” Soms voelt het misschien als een luxeprobleem, want “je doet het toch zelf”. Als ervaringsdeskundige, weet ik dat perfectionisme je echt flink in de weg kan zitten. Daarom vertel ik in deze blog hoe je perfectionisme bij jezelf herkent, waar het vandaan komt en hoe je het vóór je laat werken!


Aard van het beestje


“Die andere kindjes kunnen veel mooier tekenen dan ik.” – Huilende tweeëneenhalf jarige Eveline


Een paar maanden geleden, bijna 30 jaar later: ander setting, zelfde verhaal. Tijdens de yogaopleiding werd ons gevraagd om (onvoorbereid) een klein stukje les te geven voor de groep. “Leuk, doe ik effe.”, zou je kunnen denken. Maar je voelt ‘m aankomen, dat was niet de gedachte die door mijn hoofd ging. Ik vond het ineens DOODENG!


“Kan ik er nog onderuit?”

“Hoe gaan mijn medestudenten en de docent me beoordelen?”


Naast een moment vol schaamte, was deze situatie voor mij ook een groeimoment. Als bepaalde thema’s steeds weer op mijn pad komen, geloof ik namelijk dat ik er iets uit mag leren.


Perfectionisme uit zich bij iedereen op een andere manier. Bij de ene persoon in relaties, bij de andere op vlak van voeding en nog iemand anders wordt instant loco als bepaalde spullen niet meer op hun vaste plek staan.


Wanneer was jij voor het éérst ontevreden over je prestaties. Kan je het je niet herinneren? Vraag het eens aan een familielid.


Wanneer ben je té perfectionistisch?


De enige die dat kan bepalen, ben jij. “Het goed willen doen” hoeft namelijk niet altijd een probleem te zijn.


Als jij je in onderstaande stellingen herkent, is de kans groot dat jij het té vaak té goed wilt doen.

  • Je voelt je regelmatig ontevreden over je prestaties

  • Kleine foutjes voelen als grote faalervaringen

  • Je vat feedback standaard op als kritiek

  • Je geniet niet van de reis, omdat je te gefocust bent op het resultaat

  • Je piekert uren over gemaakte “fouten”

  • Je gaat regelmatig over je eigen grenzen

  • Je vraagt niet graag om hulp


Laat het vóór je werken


Om perfectionisme vóór je te laten werken i.p.v. tegen je, is bewustwording de eerste stap! Bewustwording van de situaties waarin jouw perfectionisme zich uit, maar ook wat de onderliggende oorzaak is.


Want als bovenstaande stellingen één ding gemeenschappelijk hebben, is het, nu komt het……


angst.


Meer specifiek: de angst om niet goed genoeg te zijn.


Wil je deze angst ombuigen in jouw dagelijks leven?

Onderzoek of deze angst terecht is.


Deze vragen helpen je alvast op weg:

  • Waar ben je precies bang voor als je spullen niet op hun vaste plek staan, als je zakt voor een toets, of als je klanten een dagje langer moeten wachten op jouw antwoord?

  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je niet aan jouw eisen voldoet?

Mogelijk kom je erachter dat je in bepaalde situaties wat milder mag zijn voor jezelf, krijg je meer inzicht in je eigen grenzen en kan je daar in je dagelijks leven ook meer naar gaan handelen (denk aan standaard “me-time” momentjes in je agenda plannen).


Als je tot bepaalde inzichten komt, mag je het altijd met me delen! Ik ben benieuwd wat het je oplevert en als je het fijn vindt, denk ik uiteraard graag mee.


Liefs,

Eveline

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven