top of page

Leefstijltips voor het kapha-seizoen

Misschien heb je de eerste wesp al mogen begroeten of werd je verrast door de eerste bloesems. Het voorjaar is in ieder geval in aantocht. Volgens de ayurveda rollen we geleidelijk aan het kapha*-seizoen

*(Heb je nog nooit gehoord van "kapha"? In deze blog lees je meer over de basis van ayurveda.)


Waar je lichaam de afgelopen maanden door de kou en donkerte meer brandstof nodig had, zijn de komende maanden ideaal om op te ruimen. Niet alleen in je huis, maar ook fysiek en mentaal. Door toenemende buitentemperaturen, zwakt je innerlijk spijsverteringsvuur weer wat af.

"Van maart tot juni laat de warmte van de voorjaarszon de in de winter opgehoopte kapha in het lichaam weer smelten."

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde en is zacht, zwaar, koud en vloeibaar. Een te veel aan kapha kan zich uiten in fysieke en mentale zwaarte. Denk aan traagheid, een slap gevoel, een vertraagde spijsvertering, hoofdpijn, (voorjaars)vermoeidheid en een loopneus.


Niets om bang van te worden, wel een uitnodiging om ons vuurtje (agni) extra aan te zwengelen. Met onderstaande tips ondersteun je jouw innerlijke grote schoonmaak. Je hoeft niet alles meteen perfect te doen. Voel vooral zelf welke tip jou aanspreekt en pas deze geleidelijk aan toe. Babystapjes, net zoals in de natuur, zodat zowel jij als jouw lichaam langzaam kunnen wennen aan een nieuw seizoen met aangepaste gewoonten.


Eet licht en spicy

  • Ontbijt licht en neem je avondeten niet te laat. Check hier het recept voor een frisse groene smoothiebowl, extra crunchy granola en een heerlijke voorjaarsquinoa.

  • Vermijd een teveel aan zware voedingsmiddelen zoals stamppotten, gefrituurd voedsel, overmatige zuivel en vlees, maar kies liever voor lichte granen, (groene) groenten (prei, veldsla, spinazie) en licht fruit, zoals appels, peren, druiven en granaatappel. Check wat lokaal en in het seizoen is. Deze groente- en fruitsoorten zijn ook nog eens goedkoper.

  • De smaken zuur en zoet verhogen kapha, dus kies liever voor bitter en scherp, zoals mosterd, cayenne en gember.

  • Drink voldoende. Liefst water op kamertemperatuur of (gember)thee.

Beweeg

  • Het voorjaar is een ideale periode om te sporten. Beweeg liever wat vaker met mate dan 1x/week heel extreem.

  • Ga lekker zweten in de sauna of hot yogales. Misschien kom je de komende tijd ook wel meer torsies tegen in jouw favoriete yogalessen. Draaiingen helpen namelijk bij het afvoeren van afvalstoffen.

Zon

  • Stel je huid bloot aan de zon. Ook hier, liever vaker een klein beetje dan andersom. Bouw je zon-tijd geleidelijk op, zodat je huid en lichaam langzaam kunnen wennen.

Huidroutine

  • Verwijder dode huidcellen door je huid te droogborstelen met een scrubhandschoen of borstel. Niet elke dag, 1 of 2x per week is voldoende.

  • Geef jezelf (daarna) een oliemassage, evt. gevolgd door een warm bad of douche. Dit helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Jojoba-olie, eucalyptus en ceder zijn ideaal om een te veel aan kapha weer in balans te brengen.

Rust

  • Last van vermoeidheid? Probeer dutjes overdag te vermijden. Maak liever een stevige wandeling in de frisse lucht en ga ’s avonds wat eerder naar bed. Kapha is het meest actief tussen 6 en 10 uur en tussen 18 en 22 uur. Dus liefst lig je voor 22u in bed en sta je kort voor of rond 6u weer op. Yoga nidra en yin yoga kunnen helpen om in de avond te ontspannen.


Sidenote: Deze tips zijn bedoeld om je leven leuker te maken, niet moeilijker ;) Dus nogmaals, voel vooral zélf wat je wel/niet aanspreekt en pas de tips stapje voor stapje toe. Ieder individu is uniek, dus afhankelijk van allerlei factoren, waaronder je eigen constitutie, kan het dat bepaalde tips (op dit moment) beter bij je passen dan andere.

Comments


bottom of page