top of page

Makkelijker leven met Human Design

Helemaal hot en happening in spiri-land: Human Design. Wat is het? En vooral, wat kan je ermee? Ik deed er onderzoek naar voor de scriptie van mijn yogaopleiding. In deze blog leg ik uit wat Human Design is, en geef ik een inkijkje ik mijn eigen profiel!


Inzicht in jouw ware aard en levensmissie

Human Design is een systeem dat inzicht geeft in wie je werkelijk bent, op basis van je geboortemoment en -plek.

Volgens Human Design ligt onze levensmissie namelijk al vast voordat we op aarde komen.

Aan de hand van een schematische tekening laat Human Design zien: “dit ben je wel, dat ben je niet”. Er zijn geen grijze gebieden, waardoor het in eerste instantie voor een lichte shock kan zorgen.


Vaak leven we namelijk helemaal niet meer volgens onze ware aard, maar worden we vooral geleid door onze conditioneringen, a.k.a. gewoontepatronen. Héél eenvoudig uitgelegd kan je bv. denken aan “ik geef mijn mening maar niet, want ik wil niet als een betweter overkomen” of “mijn lichaam geeft aan dat ik moe ben, maar ik doe toch dat ene klusje nog even, want dat is wel zo netjes”.


Hoe vanzelfsprekend het misschien klinkt, zo moeilijk is het vaak om je ware natuur te leven. De heersende opvattingen dat het leven maakbaar is en dat we proactief moeten zijn, helpen daar natuurlijk niet altijd aan mee.


Middels het vergroten van zelfinzicht, het "ont-leren" van gewoontepatronen en ontspanning, kan ons leven de vorm aannemen zoals het werkelijk bedoeld is.


Kritische noot: ik zie een Human Design profiel niet als een exacte handleiding voor hoe iemand moet leven of als “de enige echte waarheid”.


Het gaat er dus ook niet om of hetgeen Human Design vertelt, klopt of niet klopt. Zie het als een (heel handig!) hulpmiddel op je levensweg, een ondersteuning bij het bewust worden van je eigen gewoontepatronen.


Voor mij persoonlijk is mijn profiel een praktische tool om mee te experimenteren in mijn dagelijks leven, waardoor ik het leven steeds meer als een SPEL zie.

Mijn profiel


human design projector

Mijn profiel laat zien dat ik een Projector ben, een non-energy type. Dat betekent dat ik een gefocust en absorberend aura heb.


Mijn sacraal centrum (tweede bolletje van onder) is ongedefinieerd. Dat betekent dat ik geen consistente onuitputtelijke bron van energie heb, maar beïnvloed wordt door de energie van anderen om mij heen. Voldoende rust en slaap zijn voor mij essentieel. Lees: ik zal sneller last van een tekort hebben dan energy types. Ik ben vooral hier ben om inzichten te verkrijgen en anderen te begeleiden.


Wachten op de uitnodiging is mijn strategie, en dus bv. niet initiëren, zoals dat het geval is bij de manifestors.


De Solar plexus (rechter centrum) is mijn belangrijkste centrum. Ik ben in staat om alle emoties van het spectrum te ervaren en doe dat in golven (Had ik maar eerder geweten dat dit part of me is en dat ik niet abnormaal ben! #vanconditioneringengesproken). Om beslissingen te maken, is het handig als ik “emotioneel neutraal” ben. Ergens een nachtje over slapen werkt voor mij dus beter dan spontane acties.


Mijn solar plexus (emotionele centrum; bruine driehoekje aan de rechterkant) staat in verbinding met het wortelcentrum (onderste vierkantje), welk dus ook gedefinieerd is en ambitie representeert.


Verder is mijn ajna centrum (tweede vakje van boven) gedefinieerd, wat betekent dat ik consistent in staat ben zaken te analyseren, informatie te verwerken en theorieën te vormen ten behoeve van anderen.


Mijn keelcentrum is gedefinieerd, en staat in verbinding met mijn G-centrum, wat betekent dat ik de manier waarop ik mezelf ken (mijn identiteit) via communicatie tot uiting breng. Het delen van opgedane inzichten is iets dat mij van nature goed afgaat en het voelt natuurlijk om hier anderen mee kan inspireren.


Kritische noot: Om een profiel volledig te kunnen interpreteren, is veel studie nodig. Er valt dus nog véél meer informatie uit te halen dan ik hier beschrijf.


Mijn profiel ten opzichte van de mensen in mijn omgeving

Inzicht krijgen in mijn eigen profiel is leuk, maar inzicht krijgen in de verschillen en overeenkomsten tussen mijn profiel en dat van mijn broertjes, ouders en vriend, zorgde er bij mij echt voor dat er kwartjes vielen.


Ik ben namelijk opgegroeid tussen vier energietypes. Deze ontdekking zorgde echt voor een intens “aha-moment”. In eerste instantie snapte ik bepaalde patronen beter. Een energietype moet namelijk de ruimte hebben om te kunnen luisteren naar de inzichten die een niet-energie type te vertellen heeft (#timingisalles). Aan de andere kant zie en voel ik ook wat het me brengt om in de buurt te zijn van mensen met een gedefinieerd sacraal centrum.


Human Design leert me hoe ik mijn eigen leven makkelijker kan maken, maar ook hoe ik beter kan samenwerken met de mensen om me heen.

Alleen samen maken we een mooie wereld, maar het is daarbij wel handig als je weet hoe jouw unieke energie werkt.


Je Human Design profiel kennen is dus één ding, maar ernaar leven is echt iets anders. Het "ont-leren" van bepaalde gewoontepatronen, is een proces wat jaren duurt. Yoga en meditatie zijn tools die kunnen helpen in dit proces.


Wil jij in jouw eigen blauwdruk duiken? Let me know!

コメント


bottom of page