Mijn eetdagboekje

Gezond én lekker eten, zonder aan te komen. Ik geloofde vroeger zeker niet dat dit bestond, maar geloof me, het kan echt!

Ik ben niet altijd tevreden geweest met mijn figuur. “Te brede heupen, te dikke billen, die ook nog eens niet strak genoeg zijn.” Een zomershortje kopen of in bikini rondlopen, voelde nooit 100% comfortabel.

Ik heb verschillende diëten geprobeerd en uiteindelijk mijn eigen ideale voedingsschema samengesteld. Het allerbelangrijkste is voor mij dat ik geen stress krijg van eten, want dat vind ik zonde. Eten mag leuk zijn. Elke maaltijd zou zelfs een klein feestje mogen zijn!

Ik tel geen macro’s en er zijn voor mij geen verboden voedingsmiddelen. Begrijp me niet verkeerd, want ik vind het juist erg belangrijk om bewust te eten. Ik eet overwegend plantaardig en bijna geen zuivel (m.u.v. ei), maar af en toe een stukje vlees of vis, een wijntje, een cocktail, chips of chocolade horen er zeker ook bij. Koolhydraten probeer ik vooral ’s ochtends of ’s middags te nemen en ik eet het liefst drie keer per dag (dus geen tussendoortjes). Ik heb gemerkt dat mijn lichaam en geest hier het beste op reageren.

Ik leef zoveel mogelijk vanuit mijn intuïtie en maak voedingskeuzes dus ook o.b.v. wat mijn intuïtie aangeeft. Dat betekent dat ik mezelf zo liefdevol mogelijk probeer te behandelen. Naast bewust eten en bewegen, probeer ik me ook steeds bewust te zijn van hoe ik tegen mezelf praat. Als ik merk dat ik mezelf vergelijk met anderen, mezelf bekritiseer omdat ik niet perfect strak ben, te veel gegeten heb of te weinig gesport of het allemaal veel te perfect wil doen, probeer ik mezelf daarin terug te roepen. Het moet wel leuk blijven.

Door yoga en mediatie voel ik beter wat ik nodig heb. Soms is dat heel veel groente, een lange wandeling of een pittige yogasessie, andere keren is dat chocolade, wijn en chips (ja, alles op 1 avond!).

Kom je dan niet aan?

Nee. Ik was er zelf ook bang voor, maar dat is niet zo. Als je bewust eet, eet je niet snel te veel. Eigenlijk weet ik het héél goed als ik ongezond, te veel of te weinig eet.

Genieten van eten is voor mij uiteindelijk dus het allerbelangrijkste en ook de sleutel tot een haalbaar voedingsschema dat echt werkt op de lange termijn.

Graag deel ik hier wat ik eet op een normale dag en op een cheat day.


Normale dag


Ontbijt: Havermout en als het warm is liefst overnight oats of een smoothiebowl.

fruitige kaneelhavermout choco granaatappel overnight oats choco acai smoothie bowl

(klik hier voor het recept)

Lunch: meestal brood met hummus, avocado, ei of een salade met een andere bron van koolhydratengegrilde halloumi met watermeloensalsa en couscoussalade


Avondeten: soep of een andere maaltijd met veel (warme) groenten en (plantaardige) eiwitten.


Cheatday


Ontbijt: In het weekend heb ik meestal meer tijd en dan maak ik het liefst mijn favoriete ontbijt: pancakes! :-)


pindakaas blueberry pancakes


Lunch: Ook tijd om uitgebreid te lunchen. Quesadilla is mijn lievelingslunch

Quesadilla met avocado, tomaat, mozarella en italiaanse kruiden (links)

Naanbrood met vegetarische balletjes, paprika, kokosmelk en groene curry kruiden (rechts)

Snack: Sowieso minimaal 1 snack op een cheatday. Ijs, chocolade, chips of een combinatie!

Avondeten: In het weekend vind ik het altijd leuk om een nieuw recept uit te proberen.Vegan 2-persoonskapsalon met zoete aardappelfrietjes, falafel, ijsbergsla, komkommer en tomaatjes (klik hier voor het recept)

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven