top of page

Moet jij ook zo veel van jezelf?

"Om een doel te bereiken, moet ik hard werken."


ontspanning

Dat is hoe ik altijd dacht! En het klopt natuurlijk ook dat als je iets wilt, je daar in bepaalde gevallen voor moet werken. Om iets te kunnen bereiken, is soms zelfs een bepaalde mate van stress nodig. Toch kan het continu “aan” staan nadelig zijn voor je gezondheid en je geluk. Als je te weinig ontspant, is het parasympatisch zenuwstelsel namelijk te weinig actief, waardoor jouw spieren en organen onvoldoende kunnen herstellen. Te lang, te veel fysieke en mentale stress zullen je mindset en je lichaam dus niet ten goede komen.


Als ik zelf te lang in de actiemodus zit, kan zich dat bij mij uiten in slecht slapen of lichamelijke vermoeidheid, maar meestal merk ik ook een verandering in mijn mindset. Gedachten als “ik wil vaker sporten, ik wil gezonder eten” veranderen dan in “ik MOET vaker sporten, ik MOET gezonder eten…” Deze “moet-mindset” zorgen voor meer stress en belemmeren gezond gedrag.


Voor een gelukkig en gezond leven is een goede balans tussen in- en ontspanning dus essentieel. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar vaak ondervinden mensen dit pas als het "te laat" is.


Wat helpt om beter te herkennen wanneer je te lang in de actiemodus zit, is yoga. Door yoga word je je steeds bewuster van het effect dat inspanning en ontspanning op lichaam en geest hebben. In een yogales draait het namelijk niet alleen om actie of alleen om ontspanning. Het gaat juist om de continue afwisseling tussen deze twee, waarbij je aandachtig blijft voor je ademhaling. Wanneer je bv. merkt dat je je adem inhoudt bij een bepaalde houding, kan dat betekenen dat je te veel in een keer wilt.


Door tijdens yoga steeds af te wisselen tussen de “aan-“ en “uit-stand”, leer je ook buiten de yogalessen om je “aan-“ en “uit-“ modus beter herkennen.


Mag jij ontspannen van jezelf of sta jij continu in de actiemodus?


Wil je een groepsles ervaren of ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom bedrijfsyoga? Neem contact met me op.Comments


bottom of page