Nooit meer eetbuien

“Ontbijt, lunch en avondeten gaan prima, maar ’s avonds op de bank gaat het mis.” Een keertje een hele reep chocolade opeten, is niet zo erg, maar als het om een patroon gaat, kan je daar op de lange termijn behoorlijk ongelukkig van worden. In deze blog, leg ik uit hoe troost-snoepen en snack-buien ontstaan en hoe je er, voor eens en altijd, komaf mee maakt.

Ik begin met een bijna banale, maar tegelijkertijd uiterst relevante vraag:

“Eet jij genoeg?”

Ook al is je eerste ingeving “jahaaaa”. Toch daag ik je uit om hier kritisch bij stil te staan. Ik dacht zelf namelijk ook altijd dat ik genoeg at, maar in feite zorgde ik overdag onvoldoende voor mezelf. Ja, ik at GEZOND, maar, ja, ik at ook TE WEINIG. Logisch dat ik dan gekke cravings kreeg na een lange werkdag.

Wist je trouwens dat onze spijsvertering ’s middags het sterkst is en dit dus hét moment is om jouw lichaam van belangrijke voedingsstoffen te voorzien?

Je voelt mijn eerste tip aankomen: LUNCH UITGEBREID EN MET AANDACHT!

“Ik zit ’s middags een uur aan tafel en heb nog steeds eetbuien, Eef.”

No worries, ik heb nog een tweede tip:

Word je bewust van het verlangen” dat jouw eetbui veroorzaakt.

Een eetbui begint namelijk altijd met een verlangen, in dit geval bv. een verlangen om een heel pak koekjes weg te werken. Als je dat verlangen op tijd weet om te buigen, voorkom jij overmatig snacken en snoepen.

Voor de duidelijkheid: met een verlangen op zich, is niks mis. Het is heel menselijk en mooi om verlangens te hebben. Verlangens worden echter pas een probleem wanneer het om hele sterke, en vooral, onbewuste patronen gaat en ze daardoor tot destructief gedrag leiden (lees “die zak chips MOET op”).

Hoe buig je een verlangen om?

Daarvoor is het belangrijk om te weten wat een verlangen IS? Een verlangen bestaat uit niets meer dan een combinatie van

-gedachten,

-emoties en

-lichamelijke sensaties.

Hoe bewuster jij je je dus wordt van jouw gedachten, emoties en lichamelijke sensaties; m.a.w., hoe vaker jij incheckt bij jezelf, hoe groter jouw vermogen wordt om bepaalde verlangens om te buigen.

Hoe doe ik dat, inchecken bij mezelf?

De meest krachtige vorm om in te checken bij jezelf is d.m.v. meditatie. Tijdens het mediteren doe je namelijk niks anders dan jouw gedachten, emoties en lichamelijke sensaties observeren. Je ontdekt dat gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, en dus ook verlangens, komen en gaan.

No way back

En daar zit de sleutel, want zodra je beseft dat jouw verlangens komen en gaan, leef je bewuster. Daardoor maak jij steeds beter onderscheid tussen honger en trek. Bovendien werkt het met bewustwording zo, dat er “no way back” is. Als jij je ergens bewust van bent, op welk vlak dan ook, kan je je daar nooit meer onbewust van worden. Het gevolg van bewustwording m.b.t. verlangens rondom voeding is, dat je, hierdoor op de lange termijn, in staat bent steeds gezondere keuzes te maken. M.a.w., je leert beter luisteren en handelen naar de signalen van jouw mind en body.

“Dit gaat me toch niet lukken tijdens een eetbui!”

Ik kan me voorstellen dat dit in the heat of the moment (#middenineenschransbui), uitdagend is. Het fijne is dat dit niet per se nodig is. Je kan ervoor kiezen om op regelmatige basis in te checken bij jezelf, mediteer bv. elke ochtend 5 minuten. Is dit niet haalbaar? Koppel dan jouw “incheck-moment” aan een dagelijks ritueel, zoals tandenpoetsen, naar het toilet gaan, of handen wassen; dingen die je toch wel doet. Spreek met jezelf af “steeds als ik x doe“, ga ik bij mezelf na: “hoe voel ik mij?”, “welke gedachten gaan er door mijn hoofd?”, “hoe zit ik er lichamelijk bij”? Hoe vaker je dit doet, hoe sneller jij een nieuwe gewoonte creëert, ofwel een nieuw en gezonder patroon. Et voilà: je verlangen naar een reep Milka wordt langzaam maar zeker omgebogen tot een verlangen naar een gezond gevoel en dan stop jij makkelijk na 1 of 2 blokjes. :-)

Spreekt deze methode je aan? Ga ermee aan de slag.

Heb je vragen? Stuur me een bericht. Ik denk graag met je mee!

Als je iets hebt aan deze tips, vind ik het ook heel tof als je dat laat weten. :-)

Namasté,

Eveline

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven