top of page

PCOS Platform – Livedag

Geraakt, een golf aan herkenning en dankbaarheid. Dat is wat ik ervaar na de livedag van het PCOS platform. Na een zoektocht van bijna een half leven omringd worden met alleen maar vrouwen die letterlijk een zoektocht rondom dezelfde thema’s bewandelen in dit leven… Dat gevoel is bijna niet uit te leggen, maar ik ga toch een poging doen in deze blog, want dit móét gedeeld worden!


Deze livedag vond plaats op 20 januari 2024 in Zeist en werd georganiseerd door Loes & Isabelle van het PCOS platform. Over wat PCOS precies is, verwijs ik je graag naar het PCOS platform. In het kort staat PCOS voor polycysteus-ovarium syndroom. Hierbij zijn er meerdere eiblaasjes aanwezig in één of beide eierstokken, waardoor je een onregelmatige ovulatie en bijgevolg ook onregelmatige menstruatie hebt.

 

Ik was betrokken bij deze livedag als psycholoog & met name als yogadocent. PCOS gaat naast lichamelijke symptomen vaak ook gepaard met mentale factoren. En het roept ook wel eens zingevings- en spirituele vragen op. Daarnaast heb ik zelf ook PCOS.

 

“Best spannend!”, gaf mijn lijf aan in de auto op de heenweg! Toch nog maar even mijn voorstelpraatje hardop geoefend, wat totaal niet nodig bleek toen ik eenmaal op de locatie aankwam. Als vrouwen met PCOS samenkomen, klikt er blijkbaar meteen iets, op meerdere lagen tegelijk, waardoor je je best niet hoeft te doen om verbinding met elkaar te ervaren. Misschien komt dat wel doordat de symptomen van PCOS zich vaak voor een groot gedeelte onder het oppervlak bevinden, zowel qua wat er zichtbaar van is voor jezelf en je omgeving als qua hoe je het vanbinnen ervaart. Ineens voel je met een hele groep alles wat er ónder water zit. Er is verder geen uitleg nodig en dat zorgt voor erkenning op een diep gevoelsniveau. Omdat PCOS op zoveel lagen zit en uitwerkingen heeft, voel je ineens ook op zoveel lagen die connectie.

 

Deze livedag omvatte een sharingcircle, meditatie, yoga, een masterclass over het zenuwstelsel en niet te vergeten overheerlijke (door Isabelle en Loes) zelfgemaakte PCOS-verantwoorde snacks (lees matcha latte, bananenbrood en collageen brownie). Does it get any better? :-)

 

Niet alleen bij mezelf, maar ook bij de deelneemsters observeerde ik een golf van ontspanning, toen er gedeeld werd. Je bent in één keer niet meer die ene vrouw uit je vriendinnengroep die bijna nooit ongesteld is (of was). Aan de andere kant werd er ook gelachen om de voordelen en de mooie dingen die PCOS met zich meebrengt en over ervaringen in ziekenhuizen, van minder fijn tot heel positief. Verbinden stond centraal.


Soms weet je gewoon niet wat je moet eten, hoeveel en wanneer (vaak omdat je al zo veel hebt geprobeerd). Soms zit er een grote emotionele stressor in je systeem. Soms is je zenuwstelsel uit balans. Soms heb je wél baat bij bepaalde medicatie. En ook mentaal kan dit met momenten allemaal heel uitdagend zijn.

 

Balans vinden met PCOS  is dan ook geen quick fix, maar een lifestyle. Zelf ben ik altijd al bezig met balans vinden en gezondheid op allerlei vlakken, maar ik kom er inmiddels steeds meer achter dat alles continu in verandering is, ook mijn leefstijl.


Wat ik in een eerdere blog bv. deelde over mijn eetschema, is inmiddels alweer geëvolueerd en over 3 maanden waarschijnlijk weer. Maar dat is juist het mooie, dat je jezelf steeds meer ruimte gunt om steeds weer terug te keren naar jezelf, en elke keer opnieuw te voelen “wat klopt?”, “wat klopt niet?”.

 

Tijdens de livedag kwamen we hier samen wel vaker achter: leven met PCOS is geen zwart-wit verhaal. Het gaat om het vinden van jouw eigen pad en balans. Met andere woorden, het gaat erom dat je vrouw en vrouwelijk durft te zijn in een vermannelijkte maatschappij. Eigenlijk is PCOS één grote uitnodiging om heel goed voor jezelf te zorgen. Mijn cyclus is inmiddels regelmatig. Al blijft het een gevoelig punt. Als er heftige dingen spelen in mijn leven, is mijn cyclus het eerste wat ermee ophoudt. Heftig, kan je denken! Maar aan de andere kant gewoon de manier waarop mijn lichaam me iets probeert te vertellen en aan mij om een weg te vinden hiermee om te gaan.

 

Ik was al enorm fan van het werk van Loes & Isabelle, en die liefde is door deze livedag alleen maar gegroeid. Wat zij bieden met het PCOS platform is eigenlijk precies wat je nodig hebt als je de diagnose krijgt, of eigenlijk al vanaf het moment dat je klachten ontwikkelt. Vaak loop je jarenlang rond met onzekerheden en ben je je niet bewust van de onderliggende oorzaak en al helemaal niet van wat je wél zelf kan doen of laten om bepaalde symptomen te verminderen.

 

Ben je zelf iemand met PCOS en op zoek naar voeding- en leefstijladvies? Ik verwijs je met alle liefde naar de PCOS-balans formule. Een musthave voor elke vrouw met PCOS, een plek waar letterlijk alles te vinden is, gebaseerd op wetenschap en eigen ervaring. Je kan ook eerst de gratis masterclass volgen.

 

Loes en Isabelle zijn de experts die er alles over weten, met name over dat stuk waar je zelf wél regie over kan nemen op vlak van voeding en leefstijl. Theoretisch onderlegd én ervaringsdeskundigen. Dat maakt het gewoon heel aangenaam en succesvol om hun adviezen aan te nemen. Goed onderbouwd, maar er is ook ruimte voor empathie en letterlijke inleving. Onbeschrijfelijk fijn en waardevol. Hun diensten gun ik iedere vrouw met PCOS.

 

En tot slot, misschien wel de allerbelangrijkste boodschap, waar je ook staat op je pad met PCOS, je bent echt niet alleen!

 

Ben je zelf iemand met PCOS en heb je hulp nodig op mentaal vlak, weet ook dat je hierin niet alleen bent! Neem gerust contact met me op via deze link!


Meld je via deze link aan voor de volgende livedag, op 20 april 2024.

 

 

Comments


bottom of page