REVIEW: Eer je menstruatiecyclus and become a goddess!

Een ware openbaring! Dat is hoe ik de cursus “Tune in with your seasons”, gecreëerd door Moika van ike uwa, heb ervaren. Ik wist inderdaad af van de 28 dagen, de menstruatie en de ovulatie, maar veel verder reikte mijn kennis niet. Laat staan dat ik ooit had durven dromen dat subtiele aanpassingen in mijn leefstijl zouden zorgen voor zo’n grote verschillen in mijn welzijn. Intunen met je eigen cyclus. Als je het mij vraagt, als vrouw, het mooiste cadeau ever, zowel aan jezelf, als aan je omgeving ;-) ! In deze review vertel ik over de wonderen van het eren van je cyclus!


Let’s start with a quiz:


Wist jij dat:

  • je per menstruatiecyclus twee yin (rustigere) en twee yang (actievere) fases hebt?

  • veel vrouwen een week voor je menstruatie een energiedip ervaren (en dat dit vooral te maken heeft met het hormoon progesteron)?

  • gluten en dierlijke producten invloed kunnen hebben op de mate waarin jij menstruatieklachten ervaart?

  • bepaalde periodes tijdens je cyclus geschikter zijn om te (intermittent) vasten dan andere periodes?

Wellicht stelt het je gerust dat ik hier twee maanden geleden ook geen flauw idee van had!


Als ik het zo typ, vind ik het best wel zorgelijk. Nee! Ik vind het gewoonweg TE BIZAR VOOR WOORDEN dat ik op mijn 30ste nog moet ontdekken hoe mijn cyclus eigenlijk precies in elkaar zit!

Maar, veel belangrijker: intens, intens dankbaar ben ik dat deze cursus op mijn pad kwam. Ondanks mijn bijna middelbare leeftijd ;-). Oké, genoeg grapjes! Het aan de slag gaan met deze cursus is serieus een geschenk uit de hemel, waar ik (en mijn omgeving ;-)) Moika de komende 20 jaar nog vaak voor zullen bedanken.


Geen marathon tijdens de winter

Tuurlijk, als je effe een avondje gaat zitten en je best doet, kom je via Google heel wat te weten over je eierstokken en je baarmoeder, maar zo compact en compleet als in deze cursus ga je het niet vinden.


En wellicht kan je zelf wel bedenken dat het handig is om tijdens je menstruatie geen halve marathon te lopen, maar het gaat veel verder dan dat. Subtielere aanpassingen, zoals wanneer spreek je af met vriendinnen, wanneer ben je jezelf echt dankbaar als je koelkast alvast vol zit, wanneer is ME-time het allerbelangrijkst, zorgen voor grootse effecten op jouw welzijn.


Het is de manier waarop Moika de cyclus indeelt in seizoenen, haar begrijpelijke uitleg en de liefdevolle tips die het zeer uitnodigend maken om je cyclus ook écht te gaan tracken en nog belangrijker, om je dagelijks leven (denk aan werkzaamheden, je (digitale) sociale leven en je voedingspatroon) daarop aan te passen.


Leefstijladvies per seizoen

Moika verdeelt de menstruatiecyclus in vier seizoenen. Zo noemt ze de periode waarin je menstrueert winter. Na een verhelderende uitleg over o.a. hormonen, deelt ze haalbare tips, inzicht gevende oefeningen en recepten. Op die manier leer je hoe je JOUW lichaam het best helpt gedurende deze dagen. Denk bij haalbare tips voor de winter aan: reflecteren, mediteren, niets doen, ontvangen, om hulp vragen, ontstressen.


Toen ik dit lijstje voorlas aan mijn vriend kregen we ruzie, omdat hij jaloers is dat hij geen vrouw is. Neeeeee hoor, grapje! :-) Maar om zijn woorden letterlijk te herhalen: “dat is een fijn lijstje, Eef”. Ons gesprek maakte mij weer eens duidelijk hoeveel we er met z’n allen van vinden om daadwerkelijk uit te rusten tijdens de menstruatie. We weten allemaal dat het, in ieder geval twee dagen, even rustiger aan mag, maar waarom gunnen we onszelf dat niet?


Deze cursus heeft mij daar in ieder geval bij geholpen, om mezelf dat te gunnen! Een aantal dagen in complete Hermit-mode. En honestly, ik raad het iedereen aan. Man, vrouw, kind. Nee grapje. Maar, je snapt me. :-)


Het verdict

Elke dag een momentje om letterlijk in te tunen met mijn cyclus, en dus eigenlijk vooral een momentje voor mezelf, al is het maar een paar minuutjes aandacht besteden aan waar ik me in mijn cyclus bevind, en wat ik en mijn lichaam daarbij nodig hebben. Dat hou ik er sowieso in! Halverwege januari begon ik met tracken. Inmiddels een hele cyclus verder en wát een inzichten. Echt boven verwachting.


“Als ik dat eerder had geweten…” ging de afgelopen maand herhaaldelijk door mijn hoofd. Ik heb echt wel vaker momenten gehad waarom ik me om onverklaarbare redenen ineens chagrijnig voelde. Deze cursus geeft niet alleen meer inzicht in mezelf, maar ook meer praktische handvaten. Zo fijn! Nu kan ik mijn dagelijkse bezigheden zo veel meer afstemmen op mijn behoeften als vrouw. Tijdens bepaalde periodes ben ik creatiever, socialer dan anderen, en dat is gewoon handig als ondernemer, maar ook gewoon zo. Ik gun dit elke vrouw!


Het is natuurlijk zo dat elke vrouw haar cyclus heel persoonlijk ervaart (of niet ervaart). Hier bestaat dus ook geen kant-en-klaar programmaatje voor. Het is echt belangrijk dat je er zelf mee aan de slag gaat en daar is deze cursus ideaal voor.


Als je je trouwens nog afvroeg waar alle grapjes in deze review vandaan komen. Naast dat ik erg te spreken ben over deze cursus, zit ik in DE LENTE terwijl ik dit schrijf :-) Lucky you! ;-)


Ben je benieuwd wat het betekent om in “de lente” te zitten? Meer info over de cursus vind je via de link in de bio van Moika. Je kan haar vinden onder de naam @ike_uwa via Instagram (sowieso een heel tof account om te volgen)!


Liefs,

Eveline

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven