Verschillende soorten yoga

Welke vorm van yoga past het best bij jou? In deze blog geef ik uitleg over hatha, yin, ashtanga, critial alignment, hot yoga, en yoga nidra.Hatha

In de docentenopleiding die ik volg leer ik hoofdzakelijk over deze klassieke vorm van yoga, waarbij de nadruk ligt op het versterken en soepel maken van de spieren en gewrichten. De houdingen zijn wat statischer. Het doel is dan ook om met behulp van focus en de ademhaling het lichaam te beheersen en op die manier meer stabiliteit, ontspanning en balans te ervaren. Het is een goede manier om de verschillende houdingen of asana’s te leren kennen. Voor beginners is dit een ideale vorm van yoga.Yin

Yin staat voor het passieve, het vrouwelijke. Bij yin yoga blijf je langer in de houdingen, 3-5 minuten. Door middel van tijd, zwaartekracht en eventueel met ondersteuning van hulpmiddelen (bolster, blok, dekentje, kussens), wordt het bindweefsel aangesproken. De nadruk ligt dus niet zo zeer op de spieren en gewrichten. Het klinkt misschien makkelijk, maar yin yoga kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je het gewend bent om actief te zijn, veel te bewegen en het moeilijk vindt om te ontspannen of “niks” te doen. Juist dan is het vaak goed om deze vorm van yoga regelmatig te beoefenen en helemaal tot rust te komen.


Ashtanga

Hou je van actie? Dan spreekt jou deze pittigere en dynamische vorm van yoga je wellicht aan. Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen en verwijst naar de onderdelen van het achtvoudige pad. Het tempo ligt relatief hoog. Bepaalde asana’s wisselen elkaar af op een vaste volgorde. Ook de ademhaling is hierbij belangrijk. Ashtanga heeft als doel om zowel je flexibiliteit te vergroten als je spieren te versterken.


Critical alignment

Met behulp van een stripje of rolletje oefen je druk uit op de houdingsspieren rondom je ruggengraat. Ik vind het gevoel van op een stripje liggen vergelijkbaar als tijdens een stevige massage. Ideaal dus als je last hebt van veel spanning in je schouders, midden- of onderrug. Een les begint met rustigere oefeningen en wordt gevolgd door hatha houdingen waarbij de focus ligt op uitlijning, zodat je je lichaam zonder spanning en vrij kan bewegen.


Hot yoga

Hot yoga wordt beoefend bij een temperatuur van 38-40 graden Celsius. Flink zweten dus! Maar door de warmte haal je meer uit je lichaam en deze vorm van yoga helpt het lichaam te ontgiften. Het is misschien even wennen, maar eenmaal je hierin je draai hebt gevonden, kan een hot les erg leuk en uitdagend zijn. Een hot les kan bestaan uit hatha houdingen, waarbij de nadruk ligt op het vergroten van balans, kracht en uithoudingsvermogen, maar ook yin en flow lessen kunnen bij deze hogere temperatuur beoefend worden.


Yoga nidra

Yoga nidra betekent letterlijk “slaap yoga”. Deze vorm van yoga kan je namelijk liggend op bed doen! Met behulp van meditatie en ademhalingsoefeningen word je langzaam via een droomstaat in een diepe slaap- of “nidra-stand” gebracht. Op die manier word je zowel lichamelijk als mentaal in een ultiem diepe staat van ontspanning gebracht. Meer hierover lees je in mijn vorige blog.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven