Vier tips om jouw doel te bereiken

“Deze keer ga ik het écht volhouden!” Je hebt een doel en je bent 100% gemotiveerd! Een tijdje verloopt alles volgens plan. Maar vroeg of laat komt er hoe dan ook een moment waarop je motivatie wat minder wordt. Te druk, stress, een slechte dag op het werk, het weer zit niet mee… noem het allemaal maar op. Om een doel te bereiken, is alleen motivatie meestal niet genoeg. Daarom deel ik in deze blog vier tips waardoor je jouw goede voornemens makkelijker vol kan houden.

1. Visualiseer

Wat jouw doel ook is, maak het concreet. En neem hier ook de tijd voor. Wat mij altijd helpt, is om mijn doel visueel te maken. Als ik mezelf een nieuw doel stel, ga ik er letterlijk even rustig voor zitten. Ik probeer me zo goed mogelijk te visualiseren hoe ik er uitzie, waar ik me bevind, en vooral ook hoe ik me voel als ik mijn doel bereikt heb. Daarna schrijf ik het op. Je kan ook een mindmap of een collage maken als dat beter bij jou past. Gebruik tekst, kleuren of plaatjes, doe het op jouw unieke manier. Hoe gedetailleerder, hoe beter! Door jouw doel te visualiseren, wordt je focus scherper. Op die manier creëer je voor jezelf een stevige houvast waarop je terug kan vallen als je motivatie even wat minder is.


2. Neem kleine stapjes

Het kan een valkuil zijn om alles tegelijk te willen te veranderen. Als je van de ene op de andere dag je complete dieet en trainingsschema omgooit, kan dat een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment kan het ook te veel worden. Als je te veel in een keer wilt, kan het leiden tot teleurstelling, frustratie, faalgevoelens of er zelfs voor zorgen dat je helemaal opgeeft. Probeer daarom met kleine stapjes te werken. Hoe kleiner jouw doelen, hoe groter de kans dat het je lukt en hoe kleiner de kans dat je jouw motivatie en zelfvertrouwen verliest. Probeer niet te haasten en alles in één keer te doen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Is je hele voedingspatroon toe aan verbetering? Elke dag gezond ontbijten, kan dan een mooi doel zijn om mee te beginnen. Zodra je dit doel hebt behaald, kan je gaan kijken hoe je jouw lunch en avondeten gezonder kan maken. Heb je en tijd niet gesport? Begin dan met 1 of 2 trainingen per week. Hou je dit een aantal weken vol? Verhoog dan de intensiteit of voeg een training toe. Kleine verschillen op de korte termijn zorgen voor een groot verschil op de lange termijn.


3. Creëer gewoontes

“Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.” Om verandering te bereiken op de lange termijn, is het essentieel om gewoontes te creëren. Gedragingen die onderdeel zijn van jouw vaste routine, zijn minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Gezonde gewoontes zullen jou redden op momenten wanneer je motivatie wat minder is. Kies bijvoorbeeld één haalbaar doel waar je je de komende maand op wilt focussen. Het kan ook een doel zijn om een ongezonde gewoonte af te leren. Zelf ben ik momenteel bezig met een 30-dagen challenge zonder koffie! Als hulpmiddel heb ik een maandkalender gemaakt (gewoon zelf getekend op een A4’tje) waar ik elke dag een smiley op teken als ik een dag zonder koffie heb doorgebracht. Op die manier wordt mijn vooruitgang heel inzichtelijk en blijf ik gemotiveerd om vol te houden! Ik gebruik dit “trucje” ook voor het inplannen van trainingsmomenten. Het is heel simpel, maar voor mij werkt het erg goed. Plaats je kalender op een zichtbare plek, hou 30 dagen vol en je zal zien dat het routine wordt.


4. Sta stil bij gevoelens en gedachten

Als je merkt dat je motivatie wat afzwakt, of dat je je niet aan je plan houdt, sta dan stil bij jouw gevoelens en gedachten. Wat vraagt op dit moment jouw aandacht waardoor je niet aan je doelen toekomt? Schrijf je gevoelens en gedachten van je af of deel ze met iemand die je vertrouwt. Door vanop een afstand naar jouw gevoelens en gedachten te kijken, word je je weer bewust van je mindset en kom je erachter wat jij nodig hebt op dat moment. Op die manier kan je jouw motivatie weer hervinden of je doel bijstellen als dat nodig is. Om het werken aan jouw doel vol te kunnen houden, is het namelijk essentieel dat je echt vanbinnen gelooft dat het mogelijk is.

En als je een keer een slechte week hebt, focus dan niet alleen op wat verkeerd ging, maar probeer het positief om te buigen en te bedenken hoe je het de volgende week beter kunt doen. Richt je op vooruitgang in plaats van op wat je allemaal (nog) niet kan/bereikt hebt. Een (fitness)dagboek bijhouden, kan helpen om meer zicht te krijgen op wat je allemaal wél al kan of bereikt hebt.

Leg niet te veel druk op jezelf en blijf genieten van jouw reis.

You can do it!
#goals #doelen

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven