top of page

Vijf voordelen van yoga

Misschien heb je nog nooit aan yoga gedaan... Misschien heb je al eens een lesje gevolgd, maar heb je nog je twijfels… Of ben jij net zo’n enthousiaste yogi als ik? In deze blog deel ik in ieder geval graag waarom ik zo’n yoga fan ben.

downdog

1. Ontspanning

Door aan yoga te doen, kom je erachter hoe belangrijk het is om af en toe hélemaal uit de actiemodus te gaan. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door vaker bewust te ontspannen, zal je op de lange termijn veel gemotiveerder blijven om voldoende te bewegen en gezond te eten. Zelf dacht ik altijd: “hoe meer trainingen en hoe zwaardere gewichten, hoe beter”. Deze visie heb ik inmiddels bijgesteld. En met succes. Ik zit lekkerder in m’n vel dan ooit. Tegenwoordig kies ik vaker voor een relaxte yogasessie i.p.v. een heftige workout. Ook probeer ik regelmatig een yoga nidra sessie te doen en meer te mediteren.


2. Beter in contact met je lichaam

Bij yoga mag je in de houdingen altijd blijven ademen én glimlachen. Je mag je grenzen wel opzoeken, maar het is zeker niet de bedoeling om er continu overheen te gaan. Je leert dus steeds beter te luisteren naar je eigen lichaam. Je gaat je hierdoor minder vergelijken met anderen. Je gaat je vaker afvragen wat je nodig hebt, i.p.v. wat je allemaal moet van jezelf. Als ik bv. heel veel spierpijn heb, erg vermoeid of verkouden ben, kies ik voor een rustigere yogasessie of maak ik een wandeling. Op die manier ben ik toch in beweging, maar geef ik mijn lichaam wel de kans om te herstellen.


3. Bewustere voedingskeuzes

Door vaker te ontspannen, ervaar je minder stress. En vanuit een ontspannen toestand, zal je meer geneigd zijn om gezondere voedingskeuzes te maken. Hoe meer ontspanning je ervaart, hoe meer je jezelf de tijd zal gunnen om jouw maaltijd met aandacht te bereiden en op te eten. Vanuit mijn opleiding tot yogadocent ben ik me ook gaan verdiepen in de ayurvedische voedingsleer. Hier geldt niet de uitspraak “je bent wat je eet”, maar wel “je bent wat je verteert”. Het gaat er dus niet alleen om wat je eet, maar ook op welk tijdstip je eet, of je maaltijd warm/koud is, hoe je bepaalde voedingsmiddelen combineert, maar ook onder welke omstandigheden je eet. Als je verdrietig of boos bent, wordt jouw eten op een andere manier verteerd dan als je je kalm voelt.


4. Rust

Yoga betekent letterlijk: “het stilleggen van de schommelingen van de geest”. Door yoga leer je steeds meer vanop een afstand naar je eigen gedachtes en emoties te kijken, i.p.v. je erdoor mee te laten slepen. Je zal minder snel overspoeld raken en minder snel oordelen of iets goed of fout is. En een kalme geest zorgt voor een kalm lichaam. Dus zowel mentaal als fysiek zal je je rustiger gaan voelen.


5. Zelfacceptatie

Dat yoga alleen is voor mensen die heel erg flexibel/slank/fit zijn, is een mythe. Yoga is voor iedereen. Voor elke houding zijn namelijk meerdere aanpassingen, waardoor je vaak zelfs met blessures aan yoga kan doen. Hoe fijn is dat? Bovendien is yoga, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet competitief. Je kan het nooit fout doen. Het gaat erom dat je je er bewust van wordt hoe jouw geest en lichaam reageren als jij de houdingen uitvoert. Voel je weerstand? Wil je steeds meer/verder/beter? Het beoefenen van yoga brengt je in het hier en nu. Ik ben hierdoor anders naar mezelf en mijn lichaam gaan kijken. Ik ga mezelf steeds meer waarderen en kan vaker, en heel gemeend, tegen mezelf zeggen: “ik ben goed zoals ik ben”.


bottom of page