top of page

Wat is een goed eetschema?


Er is zó veel bekend over "gezonde voeding". Zelf heb ik er zowat een studie van gemaakt om erachter te komen wat voor mij het meest ideale eetschema is. Zo heb ik in het verleden allerlei experimenten uitgevoerd. Van koolhydraatarm tot veganistisch, van 6 maaltijden per dag tot intermittent fasting, van ayurvedische tot orthomoleculaire tips, tot eten volgens mijn human design profiel. Ik moet toegeven dat ik heb genoten van al mijn eet-experimenten en ik overal wel iets heb uitgehaald.

"Maar door de overvloed aan informatie over voeding zag ik op momenten de bomen door het bos niet meer."

Hier kan je vanalles over zeggen, maar voor mij was het duidelijk een oproep tot eenvoud! Ik hoor van meer mensen in mijn omgeving dat ze deze struggle herkennen. Dat voelde voor mij als dé uitnodiging om in deze blog een en ander te delen over mijn huidige eetschema. Ik hoop dat het je mag inspireren.

"Mijn eetschema zal verre van perfect zijn, maar het is in ieder geval simpel, haal- en betaalbaar in mijn dagelijks leven."


Ontbijt


Ik heb geëxperimenteerd met vasten in de ochtend, en hoewel dit vele voordelen kent, heb ik ondervonden dat ik mij in mijn huidige leefstijl het beste voel bij een licht ontbijt. Dit helpt mijn lichaam om zich veilig te voelen. Het geeft mijn onderbewustzijn de boodschap: "er is geen tekort, er is genoeg, er is overvloed". Dat komt zowel mijn fysieke als mentale gezondheid ten goede.


Ook vanuit mijn human design profiel is het belangrijk dat ik regelmatig en voldoende eet voor een optimaal functioneren van mijn brein en algehele energie. Volens ayurveda ben ik een overwegend pitta-type, waarbij wordt aangeraden om wel te ontbijten, maar niet te zwaar.


Ook niet geheel onbelangrijk, ik wil dat mijn eten lekker smaakt! Daarom ontbijt ik sinds een aantal maanden standaard met deze gezonde Bananasplit. Dit ontbijt bevat natuurlijke suikers, granen, vezels, vitaminen, zaden en noten die rijk zijn aan gezonde vetten. Het lijkt misschien karig om te ontbijten met "alleen fruit", maar door de vetten heb ik niet het gevoel dat ik een suikerpiek ervaar en voel ik me verzadigd tot aan de lunch. In de herfst- en wintermaanden kies ik vaker voor havermout.


Lunch


Onbewust was brood op mijn zwarte lijst terechtgekomen. Elke dag een nieuwe lunch verzinnen en dan ook nog eens klaarmaken, zonder brood, is voor mij niet haalbaar gebleken. Daarom lunch ik old-school met volkorenbrood (2-3 sneden). Al maak ik er wel een gezond feestje van, bv. door het brood te roosteren (I love the crunch), roomboter, olijfolie, zuivel- of groentespread als basis te nemen, kipfilet, ham, kaas of een eitje voor de eiwitten en standaard iets van groentes als topping of een soepje als bijgerecht. Door te kiezen voor volkorenbrood en dit te combineren met eiwitten en groenten worden de koolhydraten trager afgegeven en voorkom je suikerpieken.Avondeten


De meeste variatie zit in mijn avondeten, simpelweg omdat ik 's avonds meer tijd en zin heb om een maaltijd te creëren. Net zoals mijn ontbijt en lunch zorg ik altijd voor een combinatie van vetten, koolhydraten en eiwitten. De ene keer is dat een magazine-waardige all inclusive maaltijdsalade, de andere keer een old-school aardappelen, vlees en groenten en soms word ik helemaal blij van een exotisch recepten-experiment. En eerlijk is eerlijk, op z'n tijd kies ik zonder schuldgevoel voor iets "ongezonds", zoals pizza of friet.Tussendoortjes


Ik probeer tussendoortjes te beperken tot maximaal 2 per dag. Die neem ik in de vorm van noten met fruit, Griekse 10% yoghurt, een blokje pure chocolade of een belegde rijstwafel. Doordat ik voldoende eet bij mijn hoofdmaaltijden, heb ik bijna nooit trek in meer snacks en als ik dat wel heb, geef ik daar gewoon aan toe. Snacken loopt bij mij niet snel uit de hand. Ik denk doordat ik mezelf niets (meer) ontzeg.


Aanvullende eet-tips

  • Kies voor lokale, onbewerkte, biologische voeding waar mogelijk. Maak er geen dogma van. Geef jezelf de tijd om hierin te experimenteren en volg je gevoel.

  • Gún het jezelf om voldoende te eten. Voor een gezond lichaam heb je nu eenmaal voeding nodig. Als je continu bezig bent met "niet te veel eten", plaats je je zelf in een "tekort-mindset". Uit ervaring weet ik dat dit meestal niet zo'n prettige uitwerking heeft, op allerlei gebieden. Zonde dus.

  • Focus op een normaal, gezond, voedzaam eetpatroon wat op de lange termijn leuk en haalbaar blijft. Dat draagt bij aan het voorkomen van jojo-en en mentale problemen rondom voeding. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn.

  • Wel of geen koffie? Dat lijkt me heel persoonlijk. Ik vind koffie lekker, dus ik houd het bij maximaal 2 kopjes per dag. Drink er in ieder geval voldoende water bij en probeer dit vooral tussen de maaltijden te doen. Dat is aangenamer voor je spijsvertering. Zelf ben ik dol op verse gember- en muntthee.

  • Kies een eetschema wat bij jou past, bv. 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes, maar bewaar nog een beetje flexibiliteit. Alles is continu in verandering, jouw lichaam en behoefte aan voeding dus ook. Als je fysiek hard hebt gewerkt, is het logisch dat je meer voeding kan gebruiken dan als je de hele dag op de bank ligt.

  • Wel of geen supplementen? Ik geloof absoluut in de kracht van bepaalde supplementen, al raad ik aan om je daar altijd door een professional in te laten adviseren. En nog belangrijker, ze heten niet voor niets supplementen. Het is een toevoeging. Supplementen gebruiken terwijl je voedingspatroon in de basis niet gezond is, lijkt me zonde en bovendien weggegooid geld.

  • Kap met je verboden-voedingsmiddelen-lijst, tenzij je daar medische of ethische redenen voor hebt.

  • Als je goed in contact staat met je gevoel en je lichaam, eet je niet snel te veel.

Zit je de knoop met je food mindset? Gun jezelf een sessie bij de psycholoog! Eten gaat gepaard met allerlei sociale, emotionele en gedragsaspecten die zowel fijne als minder fijne uitwerkingen kunnen hebben. Vaak spelen onverwerkte gebeurtenissen en beperkende overtuigingen een rol in jouw relatie met eten. Voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik help je graag om hierin meer inzicht te krijgen en je verder op weg te helpen, zodat jij weer kan genieten van eten en je lekker in je vel voelt!


En tot slot, do what works for you! Gezien ieder mens uniek is, zijn jouw eetbehoeften dat ook. Wie weet inspireert deze blog je, maar het zou ook zomaar kunnen dat je er hélemaal niks mee kan. Beide zijn prima. Maar wat ik je in ieder geval gun, is dat eten leuk is en dat jij een haalbaar eetschema voor jezelf vindt.

Comments


bottom of page