Last van een winterdip?

“Doe mij maar zomer!” Ik ben vast niet de enige die hier zo over denkt. Donkere dagen en koud weer kunnen hun weerslag hebben op ons lichaam en onze gemoedstoestand. Helaas kan ik dit seizoen niet veranderen of doorspoelen, maar ik heb wel een aantal tips die jouw winterdip mogelijk wat kunnen verlichten.

Koud?

Is yoghurt jouw vast ontbijt en lunch jij standaard met salade? Drink jij netjes je 1,5 l water per dag? Hoewel dit natuurlijk gezonde gewoontes zijn, heeft ons lichaam in de winter meer moeite met het verteren van yoghurt en rauwe voedingsmiddelen. Overweeg om je dag te beginnen met warme havermoutpap of een lekker ovenontbijtje [link naar mijn recept appel crumble]. Ruil je salade wat vaker in voor een heerlijk kopje verse soep en kies in de winter liever voor thee dan voor ijskoud water. Voeg kruiden als gember en kaneel toe voor een extra verwarmend effect. Ik merk dat ik het mijn lichaam op die manier ietsje makkelijker maak en het minder vaak koud heb, doordat ik me van binnenuit verwarm.


Moeite met opstaan?

Het kan verleidelijk zijn om te blijven snoozen, zeker als het buiten nog donker is zodra jouw wekker gaat. Het creëren van een fijn ochtendritueel kan ervoor zorgen dat je meer zin hebt om op te staan. Ik probeer elke ochtend een rustmomentje te nemen, al is het maar 10 minuten. Door iets eerder op te staan heb ik wel tijd voor dat ovenontbijtje! Zeker in de winter vind ik het fijn om wat extra aandacht te besteden aan self-care, bv. door mezelf een minimassage te geven. Ultiem is het om een flesje bodyolie op te laten warmen in wat heet water terwijl ik onder de douche sta. Door een lekker ochtendritueel wordt opstaan echt leuker en begin ik relaxter aan mijn dag.


Snack cravings?

Avondjes op de bank, borrels en feestjes kunnen ons extra in de verleiding brengen tot snacken. Ook kan het dat je in de winter sowieso meer zin hebt in zoet, zout en vet. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk direct voor een release van fijne stofjes in jouw hersenen waardoor je je meteen vrolijker voelt. Het is natuurlijk de vraag of je hier op de lange termijn ook vrolijk door blijft. Als ik zelf cravings heb, vraag ik me af waarom ik deze heb? Heb ik wel voldoende en voedzaam gegeten gedurende de dag? Heb ik last van stress of bepaalde negatieve emoties? Door hier op een bewuste manier meer inzicht in te krijgen, ruimte aan te geven, verdwijnt het gevoel van moeten snacken vaak al. En soms geef ik er natuurlijk ook gewoon lekker aan toe! Moet kunnen toch? ;-)


Somber?

Een factor die veel invloed kan hebben op stemming is de kwaliteit van onze nachtrust. Kleine veranderingen kunnen al een groot effect hebben op jouw slaap. Als je ’s avonds bv. nog veel eet en je spijsvertering ’s nachts nog op volle toeren moet werken, kan dit je slaap beïnvloeden. Als je toch graag iets neemt voor je naar bed gaat, probeer dan eens een kop warme amandel- of havermelk, met chai kruiden of met een mix van kurkuma, nootmuskaat en evt. een klein beetje honing. Love it! ;-) Blijf ook de buitenlucht opzoeken. Uit ervaring weet ik dat dagelijks een half uurtje wandelen al een groot verschil kan maken op hoe je je voelt. Verder neem ik sinds een aantal maanden een vitamine D supplement. Als je dit ook overweegt, raad ik je aan om dit altijd eerst met een arts te bespreken.


Conclusie: De winter kan dus ook zijn charmes hebben! Ik probeer het maar zo te zien als een seizoen dat mij de kans geeft om, zowel letterlijk als figuurlijk, wat meer naar binnen te keren. Ik zou zeggen: grijp die kans! Gun jezelf wat extra zelfzorg en je zal merken dat dit positief zal uitwerken op zowel geest als lichaam. Maak er het beste van. ;-)
#winter #winterdip

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven