Wist jij al dat je vijf lichamen hebt?

Wanneer we het over gezondheid of welzijn hebben, denken we vaak als eerste (en als enige) aan ons fysieke lichaam. “Ik wil een aantal kilo’s kwijt, want dan pas ik weer in dat jurkje.” En hoewel dit natuurlijk een belangrijke laag is, is aandacht voor jouw andere lichamen essentieel als jij je lekker in je vel wilt voelen. Vraag je je af over welke andere lichamen ik het in ’s hemelsnaam heb? Lucky you! In deze blog leg ik het je uit!


Volgens de yoga bestaan we als mens niet uit één maar uit VIJF verschillende kosha’s, lagen of energielichamen (zie afbeelding).Eén van die lagen is ons fysieke lichaam. Dit is de laag die we kunnen zien en voelen, onze armen, benen, romp, hoofd maar ook onze ingewanden. Het volgen van een leefstijl die past bij jou, zal zich uiten in een goed verzorgde fysieke laag. Een disbalans in deze of andere lagen, is daarentegen ook zichtbaar op het fysieke niveau. Zo heeft een periode van (langdurige) stress of somberheid vaak zijn weerslag op hoe je eruitziet.


Maar er zijn dus meer lichamen… Zo is het energetisch lichaam gerelateerd aan de adem. Hoe wonderlijk is het dat we ALTIJD ademen? Of we er nu bewust mee bezig zijn of niet. Tijdens beweging versnelt onze ademhaling zonder dat we daar bewust iets voor hoeven te doen. Als onze ademhaling lange tijd onregelmatig of inefficiënt is, bv. t.g.v. stress, kan dat tot allerlei klachten leiden. Het mooie is echter ook dat ademhalingsoefeningen direct impact hebben op onze energetische laag (en daarmee ook op de andere lagen, maar daarover straks meer).


Het mentale lichaam heeft betrekking op je mind. Denk aan automatische gedachte- en emotiepatronen, zoals 7x dag je Instagram checken zonder nadenken, een hele zak chips opeten zonder dat je het doorhebt, jezelf afstraffen in gedachten als je een foutje maakt, je laten weerhouden om je droomleven te leiden door gewoontepatronen van angst en onzekerheid.


Het intellectuele lichaam staat voor intuïtie, wijsheid en intellect. En intellect is iets anders dan kennis uit boeken. Deze laag staat voor de innerlijke wijsheid die elke persoon diep vanbinnen in zich draagt.


Het gelukzaligheidslichaam is het spirituele lichaam. Het is de meest pure vorm van bewustzijn, je authentieke pure zelf.


Alle vijf de kosha’s staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar continu.


Als je je bv. gestresst voelt door een deadline of een akkefietje met een familielid, treden er zowel lichamelijke als emotionele reacties op. Je ademt sneller en oppervlakkiger, je hartslag gaat omhoog en je spieren worden gespannen. Daardoor is de kans klein dat je nog naar je innerlijke wijsheid zal luisteren, laat staan gelukzaligheid ervaart.


Tijdens een yogales ga je bewust je spieren afwisselend aan- en ontspannen. Daarbij maak je gericht gebruik van je ademhaling. Daardoor breng je jouw kosha’s in balans. Dat is de reden waarom jij je na een yogales zo chill voelt. Cool right?


Zowel meditatie als yoga richten zich op alle vijf de kosha’s. Je onderzoekt niet alleen wat er op lichamelijk niveau gebeurt, maar ook wat je tegenkomt op mentaal en emotioneel vlak. Daarbij maak je heel bewust gebruik van je ademhaling.


Om je 100% happy met en in jouw lichaam te voelen, is aandacht voor alle vijf de lagen dus essentieel. Dat is ook één van de hoofdredenen waarom ik mij in mijn coaching op méér dan alleen het fysieke lichaam richt!


Is het voor jou tijd om aan de slag te gaan met ál je kosha’s i.p.v. enkele, zodat jij je 100% happy met en in jouw lichaam voelt én blijft voelen? Ik begeleid je maar al te graag in je proces! Hier vind je meer informatie.


Heb je vragen/opmerkingen of twijfels, let me know!


Namasté,

Eveline
0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven