top of page

Yoga nidra - de ultieme ontspanning

Toe aan ontspanning? Misschien is yoga nidra dan wel iets voor jou! Deze vorm van yoga doe je namelijk liggend op bed! Yoga nidra, letterlijk “slaap yoga”, kan ons lichamelijk en geestelijk herstel ondersteunen. Het kan ook helpen bij het inslapen en het loslaten van diepgewortelde stress en spanningen.


Yoga nidra

Yoga nidra bestaat al meer dan duizenden jaren. Waar je bij meditatie nog in een alerte staat bent, ga je bij yoga nidra nog een aantal laagjes dieper. Zowel lichamelijk als mentaal word je in een ultiem diepe staat van ontspanning gebracht. Je ligt op bed, op de bank of op een matje, liefst ondersteund door zachte kussens en bedekt met een lekker dekentje. Vervolgens hoef je alleen maar stil te liggen en te luisteren naar een begeleidende stem. Met behulp van meditatie en ademhalingsoefeningen word je langzaam via een droomstaat in een diepe slaap- of “nidra-stand” gebracht.


De nidra-stand

Je wordt naar denkbeeldige omgevingen geleid, waar je gewoon observeert. Het is een staat van ontspannen aanwezig zijn. Je komt in contact met je diepste binnenste. Je brengt je ziel tot rust. Zowel lichamelijk als mentaal kunnen (onbewuste) spanningen worden losgelaten. Het kan ook een fijn moment zijn om intenties te zetten of om bepaalde angsten of negatieve overtuigingen op te lossen. Na een sessie voel je je kalm en verfrist.


Kan gewoon thuis

Als je het een keer wilt uitproberen, zijn er verschillende yogacentra die yoga nidra lessen aanbieden. Je kan natuurlijk ook een afspraak met mij maken voor een yoga nidra sessie volledig afgestemd op jouw behoefte! Maar als je het eerst eens wilt uitproberen, vind je op internet genoeg gratis sessies.


’s Ochtends vs. ’s Avonds

Je kan het ’s ochtends doen, na het werk of voor het slapen gaan. Voor het slapengaan is heerlijk om de dag los te laten en in een diepe slaap te komen. Als je de dag fris en gefocust wilt beginnen is een yoga nidra sessie vlak na het ontwaken ook een aanrader!


Dichter bij je ware zelf

Yoga nidra brengt je dichter bij jezelf. Het is als het ware een reis naar binnen, naar jouw innerlijke veilige plek, waar alles goed is, alle antwoorden aanwezig zijn en alles even losgelaten kan worden. Het is echt een moment om “in te tunen” bij je diepste zelf. Op die manier ga je steeds meer leven vanuit ontspanning en laat je je minder leiden door overtuigingen, emoties of gedachten.


Comments


bottom of page