top of page

Schaduwwerk, allesbehalve duister

Schaduwen en schaduwwerk. Het klinkt duister. Echter, als iets NIET duister is, is het wel schaduwwerk. Wat is het dan wel en waarom zou je het doen? Ik vertel het je in deze blog.


De onderwereld van je persoonlijkheid


Het begrip schaduw werd geïntroduceerd door de psychiater Carl Gustav Jung. Op bepaalde kwaliteiten ben je trots, andere verberg je liever.


Schaduwwerk
Jouw schaduw bestaat uit het gedeelte dat je van jezelf kent, maar bewust niet aan anderen wilt laten zien én het gedeelte van jezelf dat je niet (meer) kent.

Stel dat je jezelf ziet als ondernemend en een harde werker ziet en dat als positief waardeert. Wellicht vind je het dan niet zo tof van jezelf als je lui bent. Lui zijn, zit in dit geval in je schaduw.


Een ander voorbeeld: als “gezond leven” voor jou erg belangrijk is en je dit als “goed” labelt, liggen roken, snoepen en het drinken van alcohol wellicht in jouw schaduw.


In je schaduw ligt alles opgeslagen waar je je in de loop van je leven niet (meer) mee wilt identificeren. Zie het als “de onderwereld van je persoonlijkheid”.


Is het erg om een schaduw te hebben?


Er is niks mis mee om een schaduw te hebben. Het is juist heel menselijk! Iedereen heeft schaduwen, zelfs de grootste "guru"s.


Vaak heb je bepaalde delen van jezelf verborgen, omdat je je daarin kwetsbaar hebt gevoeld in het verleden. Zodra je in een andere situatie komt/verder in je leven bent, waar je bepaalde weggestopte delen juist weer in wil zetten, word je met je schaduw geconfronteerd. In bepaalde gevallen kan dat extreme vormen aannemen.


Ik leg het uit door terug te komen op de voorbeelden van hierboven. Misschien is de activiteit “niets doen” wel helemaal uit je leven verdwenen, waardoor je in een burn-out terecht bent gekomen; of vind je snoepen, roken en alcohol zo verschrikkelijk, waardoor je een eetstoornis hebt ontwikkeld.


Beide situaties kan je zien als signalen van eigenschappen die je in jezelf, al dan niet bewust, in extreme mate hebt onderdrukt, weggestopt of afgewezen, waardoor je steeds eenzijdiger bent gaan leven en mogelijk in de problemen bent geraakt.


Word je bewust van jouw schaduw en ga next level


In bepaalde situaties en omgevingen zal je meer last hebben van jouw schaduw dan in andere. Echter, als jij altijd alleen maar in jouw comfortzone blijft, en je daardoor jouw schaduw blijft verdringen, zal deze steeds indringender om jouw aandacht vragen. Lees: je zal jouw schaduw in de buitenwereld tegenkomen. Denk aan “irritante mensen” of vervelende situaties.

Ja, je begrijpt het goed. Eigenlijk zeggen jouw irritaties nooit iets over de ander, maar op een bepaalde laag, juist alles over jou.


Hoe minder je buiten jouw comfortzone gaat (lees: de mensen die je niet zo leuk vindt en de situaties die je liever vermijdt juist opzoekt), hoe meer je jouw schaduwen tegenkomt.


Het tegenkomen van je schaduwen is oncomfortabel, máár omvat ook eindeloze mogelijkheden tot transformatie en groei.

Eigenlijk onthult alles waardoor je getriggerd wordt in jouw dagelijks leven, een schaduw. Met andere woorden, een plekje waar jij nog kan helen.


Transformeer je schaduw door middel van schaduwwerk


Hoe wordt een letterlijke schaduw licht? Precies, door er licht op te schijnen. Met schaduwen in jouw persoonlijkheid werkt het niet anders. Je brengt ze naar het licht, door ernaar te kijken. En ja, dat is soms heel erg eng!


Zodra jij jouw eigen schaduwen herkent, heb je al goud in handen. Als tweede stap biedt reflectie, al dan niet onder begeleiding, meer inzicht in het ontstaan en oplossen van jouw schaduw. Al is het begrijpen van bepaalde patronen niet altijd voldoende.


Door de oorspronkelijke pijn en verdriet, van waaruit je bepaalde delen bent gaan wegstoppen, opnieuw te voelen én te helen, ga je een laagje dieper en breng je jouw schaduw naar het licht, waardoor je meer jezelf wordt.

Dat kan inderdaad heel spannend zijn, maar het is allesbehalve gevaarlijk. Het maakt je juist meer mens.


Samengevat is schaduwwerk het proces van diepe zelfreflectie waarbij je jouw “schaduw-zelf” bewust opzoekt. Jouw schaduw is dus niet iets wat “slecht” is. Het zijn de delen die ook bij jou horen die meer liefde & aandacht nodig hebben.


Zoals je leest, is er niets zweverigs aan. Begrijp me niet verkeerd, ik hou absoluut van unicorns & butterflies, maar niet zonder bewustwording van mijn eigen schaduw. Het ontkennen van het duister in jezelf, wordt in spiriland ook wel “spiritual bypassing” genoemd.


Als holistisch psycholoog, schorpioen en onderzoekende emotionele projector (human design term) vormt schaduwwerk een belangrijk onderdeel van mijn eigen spirituele pad en vaak ook op de paden die mijn klanten bewandelen.


Zo hoorde ik laatst van een klant dat ze na een schaduwwerk-sessie bij mij niet alleen veranderingen opmerkte bij zichzelf, maar ook bij de mensen in haar omgeving. Als je jezelf heelt op een diep niveau, heel je automatisch ook de (relaties met) mensen om je heen. Hoe mooi is dat!


Als holistisch psycholoog ben ik niet iemand die een ander heelt. Jij bent altijd degene die zichzelf heelt. Al voelt het aangaan van je schaduw onder begeleiding vaak veiliger en durf je dan vaak net wat dieper te gaan dan als je het op eigen houtje doet.


Heb je vragen over of wil jij aan de slag met jouw schaduwen? Stuur me een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Comments


bottom of page